От х:

Днес в x:

Платено нарушение не дава чисто фирмено досие при участие в обществени поръчки, предупреждават от ИТ

Плащането на санкцията по установено нарушение от страна на работодателите, които участват в обществени поръчки, не им осигурява удостоверение за чисто фирмено досие. За това предупреждават от Инспекция по труда в Хасково. Нарушенията на Кодекса на труда, които са основание за отстраняване от обществена поръчка, не могат да бъдат премахнати със заплащането на санкцията, наложена от контролния орган за тях.

Уточнението е във връзка с практиката участници в обществени поръчки да представят в Инспекцията по труда доказателства за заплатената санкция и да изискват удостоверение за липса на нарушение.

От Главна инспекция по труда напомнят, че работата без трудов договор не е маловажно нарушение. Санкцията за това нарушение е минимум 1500 лева.

Освен това вредите за лицата, които са работили нерегламентирано, както и за непълнолетните, наети без разрешение от Инспекцията по труда, не могат да се отстранят със задна дата. Поради това на нарушителите ще бъде издавано удостоверение за наличие на нарушение в срок от три години от датата на влизането в сила на наказателното постановление, независимо дали са заплатили санкцията, или не са.

Според ЗОП има възможност да бъдат отстранени само нарушения, свързани със заплащането на труда, след като дължимите суми се изплатят на работниците и служителите.

Именно с нарушения по трудовото законодателство са свързани половината-282 от констатираните нарушения от Инспекцията по труда в региона на Хасково през изтеклия месец при направените 116 проверки.

През периода са приложени 560 бр. принудителни административни мерки. Съставени са 32 бр. актове за установяване на административни нарушения. Влезли в сила наказателни постановления са 40 бр. за обща сума 38 560 лева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини