От х:

Днес в x:

Собствените бюджети и засиленото полицейско присъствие остават приоритет за селските кметове

Изображение 1 от 5

    Осигуряването на собствени бюджети, възстановяването на достъпа до здравеопазване и повече полицейско присъствие по селата, остават приоритетни теми за кметовете в малките населени места.

    Въпреки усилията им през изтичащия четиригодишен мандат и многократното поставяне на дневен ред пред различни комисии в Народното събрание, решение по тези въпроси няма. Това е равносметката, която направи председателят на Националното сдружение на кметствата Делчо Митев, който е и кмет на хасковското село Брягово.

    Един кмет може да бъде ефективен на работното си място и да изпълнява местните политики за които хората са го избрали, само ако разполага със собствени средства, категоричен е Делчо Митев. Според кметовете на кметства парите за капиталови разходи за селските бюджети могат да бъдат формирани през държавния бюджет, а по-дребните -от общинския. За да се случи това трябват промени в няколко закона, а темата среща сериозен отпор от страна на Националното сдружение на общините.  Явно общинските кметове не искат да се разделят с възможността да управляват определени капитали. Освен това отпускането на всеки допълнителен лев, което става с докладна, държи малко или много в зависимост кметовете на малките населени места, обясняват още от Националното сдружение на кметствата.

    От там настояват и за промяна в Закона за опазване на селскостопанското имущество, който е приет през далечната 1974 година и не е актуализиран до днес. Според кметовете новата регулация би осигурила възможности за охрана на имотите, които в момента се стопанисват от арендатори и би се гарантирало тяхното запазване в добър вид.

    По темата със здравеопазването кметовете на селата смятат, че ще има реален ефект, ако общините поемат ремонтите на запустелите сгради на някогашните здравни служби. Предложението е след реновиране те да бъдат предоставяни безвъзмездно на медици, които се съгласят да практикуват на село, като си поемат разходите за ток и вода. Според Делчо Митев, медицинските кадри могат да бъдат подсигурени  след законова промяна, която да задължи завършващите медици в държавна поръчка да минават през селските практики, а като стимул държавата да плаща специализациите им.

    Най-наболялата тема по селата обаче е сигурността. Затова се настоява за повече полицейско присъствие и по възможност за нощни патрули. Според кметовете в присъствието през деня на полицаи по публично обявен график, което се наложи като практика в последните години, не е ефективно. В някои райони на страната по-добри резултати с превенцията срещу престъпността дават внезапните нощни обходи на полицаите, без да се обявява предварително в кое село ще се случи това. Би било добре такава практика да се наложи навсякъде, смята кметът на харманлийското село Доситеево Митко Вълчев, който е в управата на Националното сдружение на кметствата. Той разказа лична история, в която е пострадал сериозно след намесата му в среднощен скандал между хора от друго село и негови съселяни. Кметът опитал да разтърве участниците в свадата, но докато дойде полиция бил нападнат и бит, а от нанесената му с бухалка травма се възстановявал дълги години.

    Много хора се връщат от чужбина през лятото и се опитват да правят нарушения. Страшно е в нощните часове, когато карат пияни колите си. По селата не се чувстваме защитени. На хората от градовете може и да им се струват смешни нашите проблеми и теми, но на село хората наистина са забравени от държавата, сподели Делчо Митев.

    По една от темите, най-коментирани през последната седмица- за промяна на Конституцията по отношение ограничаване мандатността на кметовете, Делчо Митев смята, че това няма да подмине най-вероятно и селските кметове. По мнението му обаче кадър, който да работи за местните политики трудно се изгражда и трябва време за това. Самият Делчо Митев е кмет на село Брягово от 47 години. Той смята, че мандатността за кметовете не е правилно решение, защо тогава би било резонно и депутатите да се избират в ограничена мандатност.

    От сдружението, което председателства, през септември ще поставят въпросите, които вълнуват управниците и хората по селата отново на вниманието и на депутатите в настоящото народно събрание.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини