От х:

Днес в x:

От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 12%

От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 12%, заяви премиерът Николай Денков. Това ще се случи при бюджет с 3% дефицит и запазване на социалните плащания. По думите му кабинетът и президентът трябва да работят заедно макар да повтори, че освобождаването на всички заместник-министри от служебния кабинет е саботаж.

Парите за увеличението на пенсиите, без да се вдигат данъците, ще дойдат от по-добра събираемост и увеличени приходи, обясни Николай Денков.

И тук идва ролята на Румен Спецов, който, по думите на Николай Денков, има тежката задача: Именно да увеличи събираемостта.

Премиерът посочи още, че ще работи с президента Румен Радев и с парламентарно представените партии, макар да призна, че министерствата работят трудно заради освобождаването на заместник-министрите

Парите за пенсиите ще дойдат от повече приходи, събираемост и отлагане на някои капиталови разходи, обясни премиерът Николай Денков.

"Гарантираме, че ще има увеличение на пенсиите. Гарантираме, че социалните плащания, които бяха предвидени в бюджета, представен от служебния кабинет, ще бъдат запазени, така че резервите са на други места", заяви Николай Денков, министър-председател.

Денков гарантира, че данъци няма да бъдат увеличавани. И има високи очаквания към новия стар директор на НАП - Румен Спецов.

"В случая с Румен Спецов той има много тежка задача - да увеличи приходите спрямо това, което виждаме от началото на годината, и ако се справя с тази задача, няма да има причина да бъде сменян. Напротив хора като него, които са показали, че могат да работят, трябва да бъдат подкрепяни", допълни премиерът Николай Денков.

Премиерът ще работи с президента, както изисква Конституцията, и заяви, че се надява на същото от другата страна.

"Това, което знам аз, е, че институциите трябва да си изпълняват задълженията, за да може България в края на краищата да има работещо правителство, което да си свърши работата", заяви Николай Денков.

"Уважавам президентската институция и смятам, че в отношенията с президентската институция има нужда от спокойствие. Това, което очакват днес българските граждани, е да работят институциите", допълни той.

Кабинетът стартира трудно работа заради освобождаването на заместник-министрите от служебния кабинет, обясни Денков.

"Тази дума използвах няколко пъти. Винаги ще я използвам. Очевиден саботаж", коментира Николай Денков.

След изготвянето на бюджета и управленската програма ще започне и ревизия на служебния кабинет. Вече са открити проблеми в енергетиката и земеделието, заяви премиерът.

Той отрече да има квотно разпределение на заместник-министри от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и обясни разпределението на агенциите между него и Мария Габриел в съотношение 13 към 4.

"Буквално извадихме списъка, аз помолих госпожа Габриел да види кои от агенциите са по-близки до нея, да избера тези, които иска, и аз ще поема всички останали", заяви премиерът.

За съдебната реформа Денков заяви пред БНР, че се надгражда над внесените законопроекти от Крум Зарков.

"Това, че се активизира прокуратурата, от една страна, е добре. Но въпросът е дали това активизиране в края на краищата ще доведе до осъдителни присъди на тези, които са виновни, или просто вадим делата, които са стояли на трупчета, само и само да активизираме", заяви Николай Денков.

По думите му от първите дни на кабинета е активирана "фабрика за лъжи".

"Категорично никога по никакъв начин не е обсъждано изпращането на войски и мога да го кажа, докато аз съм министър-председател, няма и да има такова обсъждане. Ние няма да пращаме войски в Украйна", каза Николай Денков.

И премиерът Денков, и вицепремиерът Мария Габриел заявиха, че към момента не се обсъждат кандидатури за еврокомисар от България.

"Принципът на това правителство е в диалог с министър-председателя Денков. Най-напред да очертаваме рамката и да я изпълваме със съдържание, така че с нека още малко търпение да обсъдим двамата и намерим подхода, който е правилният, а именно да бъде излъчена кандидатура, която ще отрази много ясна позиция на България", каза още Мария Габриел.

България все още очаква писмо от Европейската комисия, след което правителството ще започне обсъждането на евентуални кандидатури.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини