От х:

Днес в x:

Продават централата на КТБ

17,5 млн. лв. е началната цена, на която се продава на търг централата на Корпоративна търговска банка (КТБ) на столичния площад "Гарибалди", съобщава "24 часа". Предмет на търга, обявен от синдиците на фалиралата банка, обаче е фирмата "Евробилд 2003", която притежава ипотека върху сградата.

Огледите ще се правят от 17 до 20 юни, а офертите ще бъдат отворени на 21 юни.

Сградата е с около 5 хиляди квадратни метра площ и ако бъде продадена на началната тръжна цена, това означава, че струва около 1700 евро за квадратен метър - евтино за бизнес сграда в такова състояние и такава локация.

Върху централата на КТБ има възбрана от КПКОНПИ, т.е. има вероятност някой ден да бъде отнета в полза на държавата.

Сградата, която е паметник на културата още от 1978 г., е помещавала навремето Българската търговска банка на Атанас Буров. Тя е построена точно преди 100 години по проект на архитектурното бюро на Георги Фингов и в нея до ден днешен е запазено оригиналното бюро на банкера.

Припомняме, че миналата година Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото на КТБ срещу България отсъди, че лицензът на КТБ е бил отнет незаконосъобразно. 

В мотивите на Съда е записано, че с действията си по отнемането на лиценза българските власти "са нарушили два основни принципа на Европейската конвенция за правата на човека - правото на справедлив процес и правото на собственост."

Освен това се добавя, че българските съдилища са отказали на КТБ надлежен съдебен контрол, включително и защото банката е била представлявана в съда от лица, зависими от БНБ, като по този начин не е имала възможност независимо да изложи своята гледна точка.

"Корпоративна търговска банка" АД бе създадена през 1994 г., разраснала се бързо в периода 2007 - 2014 и фалирала на 6 ноември 2014 г. Обявена е в несъстоятелност със съдебно решение на 22 април 2015 г.

Банкерът Цветан Василев, който е съден за фалита на управляваната от него Корпоративна търговска банка (КТБ), на няколко пъти искаше да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка, защото се чувства застрашен, ако се върне в България.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини