От х:

Днес в x:

Хасковските четвъртокласници с добри резултати от Външното оценяване

Изображение 1 от 2
    Добри резултати имат четвъртокласниците от региона на Хасково на Националното външно оценяване по български език и математика, коментираха от Регионалното управление на образованието. Резултатите класират региона на 17-о място от 28-те области на страната.
     
    Като цяло през тази година и от МОН отчитат по-добри знания, които са показали децата на препитването. Средна оценка „много добър“ е резултатът, постигнат за страната по български език и литература, което е 70,5 точки от 100. Резултатът на учениците от региона на Хасково е средно 65 точки, което също е „много добър“.
     
    Резултатите показват, че учениците успешно разпознават представки и синоними, като цяло разбират смисъла на прочетеното и значението на думите в контекст. На диктовката успеваемостта е 75%, а на творческата задача – 63 %. По въпросите кратък свободен отговор , които проверяват дали ученикът се се ориентира в съдържанието на текста, 62% от четвъртокласниците са дали отговор на въпрос, който изисква разбиране на причинно- следствени връзки, но 41 % не могат да посочат доказателство за отговор с примери от дадения на изпита текст, сочи анализът на МОН.
     
    Четвъртокласниците от Хасковска област имат средно 60 точки от НВО по математика, което се равнява на „добър“ . Резултатът им е под под средния за страната, който е със 7 точки по-висок в сравнение с 2022 година и през тази е 64,4 т. От 100, което по скалата за приравняване на точките към оценка се равнява на „много добър“.
     
    По математика децата показват висока успеваемост при задачите с аритметични действия и за разпознаване на геометрични фигури. Затруднения обаче имат при въпрос, при който трябва да намерят липсваща цифра в израз, свързан със събиране на четирицифрени числа. При задачите със свободен отговор учениците най-успешно са се справили с рационалното пресмятане на числов израз, а най-ниски са постиженията им на задачите за намиране на лице и обиколка на правоъгълник и за работа с мерни единици.
     
    В групата с най-високи резултати са София-град, Смолян и Варна. Сред регионите с най-ниски резултати за поредна година са Кърджали, Сливен и Видин.
     
    В срок до 15 юни включително учениците могат да видят изпитната си работа в оценителски център, определен от началниците на регионални управления.
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини