От х:

Днес в x:

"Естравагантен, наперен, много богат“. Вече и мъртъв. Кой е Красимир Каменов-Къро

Красимир Каменов-Къро е едно от знаковите имена, свързано със силовите групировки от 90-те години в България. Името му беше посочено в края на март от главния прокурор Иван Гешев като заплаха. Два месеца по-късно Каменов е разстрелян. Кой е Къро и какво може да повлече след себе си?

Отговорите търси Генка Шикерова, Свободна Европа

Красимир Каменов, известен с прякора Къро, беше убит в края на май в Кейптаун, Република Южна Африка. Това се случи два месеца след като той беше обвивен за подбудителство към убийството на бившия полицай Любомир Иванов и посочен от главния прокурор Иван Гешев като участник в схема за търговия с влияние. Заедно с Каменов бяха убити съпругата му и още двама души.

"Една от причините за това убийство е знанието, което притежава този човек за корупцията в България", каза пред БНР журналистът Йово Николов. По думите му „важно е неговото споменаване в контекста на това, че главният прокурор го беше посочил като един от основните злодеи, които му искат оставката и правят заговор за неговото сваляне. Той е дефиниран като проблем на главния прокурор".

В следващите редове ще ви разкажем кой е Красимир Каменов-Къро.

Момче от „Люлин“

Историята на Красимир Каменов-Къро се разказва като приказка от криминалисти и криминални журналисти. Той никога не е виждан на публично събитие. Има няколко негови снимки, които от години се препечатват в различни издания.

Как изглежда стана ясно от снимката му, публикувана в сайта на Интерпол с бюлетината, с която се издирва. Разказите за него са съпроводени с имена групировки и прякори на хора, повечето от които са убити.

Красимир Каменов попада в полезрението на криминалистите още в юношеските си години. „Той се появява от борческия столичен квартал „Люлин“ заедно с неговия съратник Таки“, каза за Свободна Европа криминалистът Ботьо Ботев.

Години наред панелният комплекс „Люлин“ е кварталът с най-висока престъпност в София. Таки е прякорът на бизнесмена Христофорос Аманатидис, който също има противоречива репутация в България. Той беше обвинен и издирван като ръководител на организирана престъпна група, но по-късно обвиненията отпаднаха.

„Знате ли, че Таки имаше обвинения? Знате ли, че тези обвинения бяха прекратени от главния прокурор“, каза Ботьо Ботев в интервю за Нова телевизия, но не коментира подробности.

„Таки и Къро започват с дребни кражби и грабежи. След това преминават в школата на Мето Илиянски“, каза Ботьо Ботев. Методи Методиев, по прякор Мето Илиянски, е популярна личност от 90-те години, свързана със силовите групировки. Той е в неизвестност от 2003 г., а подозренията са, че е бил отвлечен и е убит.

„Те [Къро и Таки] реално бяха дълго време ученици на Мето Илиянски. Работеха за него, под негово ръководство и придобиха доста опит“, каза Ботев.

Според Ботев още преди изчезването на Мето Илиянски Къро и Таки са започнали да работят за Георги Илиев.

Илиев е лидер на групировката „ВИС-2“. Това е една от големите силови групировки в България през 90-те години. Зад фасадата на различни по вид бизнес, членовете ѝ се занимават с бой, рекет, изнудване, кражби, производство и разпространение на наркотици и други криминални дейности. Георги Илиев е убит през 2005 г.

„След убийството на Жоро Илиев те [Къро и Таки] вече бяха придобили опита, връзките и отношенията, за да могат да работят самостоятелно“, каза Ботьо Ботев.

По думите му след това „се получиха някои раздори“ и отношенията между Къро и Таки са се изострили. Неофициално в публичното пространство се коментира, че двамата не са били в добри отношения към момента на убийството на Каменов.

Бизнесът на Къро

Официално Красимир Каменов се занимава основно с търговия, изграждане и стопанисване на паркинги и сметосъбиране. Това показва справка за фирмите му в Търговския регистър. Той държи една от най-големите зеленчукови борси в столицата – „Слатина“. Неофициално името му се свързва с наркотрафик.

„Той е влязъл в прекалено груби неща - в наркотрафика“, каза Ботев. В началото на 2020 г. полицията залови пратка от 100 кг кокаин в кашони с цитрусови плодове в борсата в "Слатина".

„За негова зона на контрол дълго време се приемаше и ГКПП Капитан Андреево - практическото приватизиране на всички дейности на граничния пункт, което включваше т.нар. златен гьол, лабораторията за санитарен контрол и обслужването на тировете“, пише Капитал.

Пунктът на Капитан Андреево е най-големият между България и Турция. Това е на практика входът на Европейския съюз откъм Турция. Оттам минава по-голямата част от пътническия и търговски трафик.

Повече от 10 години няколко частни фирми държат монопола върху най-печелившите дейности на „Капитан Андреево“ – проверката и допускането на стоки, които влизат в ЕС. Договорите са дългогодишни, подписани на тъмно по времето на ГЕРБ.

По време на управлението на редовното правителство на Кирил Петков през 2022 г. граничният пункт се превърна в нарицателно за корупция и търговия с влияние. Правителството на Петков предприе действия, с които да върне контрола на границата на държавата. Последваха сигнали за подкупи, заплахи и данни за серия от обвързаности.

Според лидерите на „Продължаваме промяната“ именно действията по прекратяването на договорите с частните фирми на „Капитан Андреево“ са една от основните причини, довели до падането на редовното правителство на Кирил Петков.

Посочен от Гешев

Името на Каменов се появи отново в общественото пространство по време на пресконференция на главния прокурор Иван Гешев в края на март.

Тогава от прокуратурата казаха, че имат доказателства за схема за търговия с влияние, чиято цел е била смяна на полицейски началници и сваляне на главния прокурор Иван Гешев от поста му. Сред споменатите бяха „човека с прякор Къро“, „Цецо от Белград“, „Бобока“, „Кирчо и Асенчо“, „Черепа“, „Кокорчо“, Владислав Горанов, както и разследващият сайт BIRD.

След това от прокуратурата съобщиха, че са повдигнали обвинение на Каменов за подбудителство към убийството на бившия полицай Любомир Иванов.

Публично известно е, че от години Красимир Каменов живее в Република Южна Африка. След убийството му местни медии цитират негови съседи, които го описват като „екстравагантен, наперен и много богат“. Кадри от къщата, в която е живял и където е убит Каменов, показват, че тя е охранявана с плътна ограда и много камери.

Бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов каза пред бТВ, че при убийството на Каменов „може да става дума за един елемент от пъзела, който се нарежда в момента в нашата страна. Той беше сочен като свидетел, като поръчител на убийства. Изведнъж се случва това. Аз лично не бих могъл да подмина версията, че е свързано с настоящите събития“.

Убийството на Каменов се случва на фона на изострено противопоставяне в прокуратурата и процедура по освобождаване на главния прокурор, както и на опити да се състави редовно правителство в България.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хаха
    17 -2
    10:21, 30 май 2023
    Герб имат връзка с всичките мутрински среди. Тази история с Капитан Андреево се развиваше чудесно по тяхно време .Техния човек Георги Станков в БАБХ беше в пряка връзка и с много преференции точно заради златния гьоол. Направо се чудя на Делян Добрев дето се напъва. Толкова са нагазили Герб блатото че направо се чудя с какво самочувствие се натискат да управляват. Те всички са за затвора. Да спрат да де появяват и да се скрият от срам. Ама те срам нямат. Свикнали са да ни лъжат в очите и да крадат и да контролират наркотиците на границата.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини