От х:

Днес в x:

Артпроект с партньор от Исландия раздвижва културния живот в Хасково

    Голям артпроект ще се реализара в Хасково в следващите месеци. Много от идеите, заложени в него, са иновативни за страната. Той ще обхване не само областния град, но и част от малките населени места в община Хасково, както и други градове от областта.

    „Арткрафт“ е проект на Драматично-кукления театър „Иван Димов“, а партньори по него са Община Хасково, неправителствената организация „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“ и исландска организация. Проектът е с финансиране от близо 400 хил.лв. по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, по програма за културно предприемачество, наследство и сътрудничество.

    Той стартира още през май с организиране на безплатни творчески музикални работилници, които ще се проведат в селата Конуш, Войводово и Криво поле. На страницата на община Хасково децата, които искат да се включат в тях, могат да попълнят формата за записване. Вече се отчита голям интерес към инициативата, има записани 30 деца, а най-много от тях искат да свирят на гайда и цигулка. Инициативата е насочена към възраждането на интереса у младите хора към някои от инструменталните традиции, поизчезнали в Хасково, обясни за идеята Милена Трендафилова от Алианс за регионално сътрудничество и развитие.

    В резултат на това ще бъде представена фотографска изложба и изложба за плакат, които публиката ще види по време на „Арткрафт фест“ през септември. По време на фестивалната седмица на различни точки в града ще бъдат позиционирани занаятчийски работилници. За работа в тях ще бъдат включени деца в неравностойно положение и такива, които се отглеждат в приемни семейства. Идеята е те да получат повече възможности за творчески изяви, подчерта Милена Трендафилова.

    В рамките на дейността ще се реализира и театрална постановка, която ще изцяло авторска и изпълнена от екипа на Хасковския театър под заглавие "Можеш ли да повярваш?". В рамките на седмица артистите от местната трупа ще работят заедно с драматурга на театъра Елин Рахнев по текста и постановката. Освен пред хасковската публика, спектакълът ще има турне и в други населени места на областта, поясни директорът на Театър „Иван Димов“ Стелиян Николов. Плакатът на пиесата ще бъде избран след конкурс.

    Друга от интересните инициативи, заложени по проекта, е „Аз-художникът“. Създадените по нея портрети в селата Криво поле, Войводово, Орлово, Конуш и първомайското село Татарево, ще бъдат показани пред публиката със съпътстващи концерти на участниците в образователните ателиета и лагер по проекта. Самият лагер ще продължи една седмица и участие в него ще вземат 20 млади таланти от школите за изкуства и клубове по интереси в Хасково. Общо 7 образователни и творчески програми ще се разработят и реализират от модератори с квалификация опит в подходящите направления.

    В рамките на този проект ще бъде финансирано и закупуването за театъра в Хасково на ново осветление и звуково оборудване.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини