От х:

Днес в x:

Постановка в Хасковския театър днес, посветена на 100-годишнината от рождението на Юлия Огнянова

100 години от рождението на едно от знаковите имена в българския театър-Юлия Огнянова се навършват на 22 февруари. Тя завършва „Театрознание“ през 1953 г. в ГИТИЗ в Москва.

В България работи като режисьор в театрите в Бургас, Пловдив, София. Творческият й път минава и през театъра в Хасково. Поставяла е и на сцените в Ямбол, Смолян,  в частния „Ла Страда”. В чужбина е режисирала спектакли в Латвия, Полша, Италия, Кипър, преподавала е в Италия и Франция.

От 1981 г. води клас по режисура за куклен театър във ВИТИЗ. Има множество възпитаници и последователи като някои от тях са режисьорите Теди Москов и Александър Морфов, актьорите Мая Новоселска, Васил Василев-Зуека, Кръстю Лафазанов, Мария Сапунджиева.

Носител е на международни и национални отличия, сред които почетните „Аскеер” (1999) и „Икар” (2009) за цялостно творчество.

По повод годишнината на режисьорката са организирани през тази седмица с  различни събития-документални филми за нея, изложби, представяне на спектакли на нейни ученици, както и спектакли от репертоара на театрите, които ще бъдат изиграни в нейна памет.

В Хасково на днешния ден в памет и почит на Юлия Огнянова ще се играе представлението „Вечеря за глупаци. Във фоайето на театъра ще бъдат изложени снимки от емблематичния спектакъл „Опит за летене“ по пиесата на Йордан Радичков, който Огнянова поставя тук през 1979 година. За него на 6-ия Национален преглед на българската драма и театър през 1979 г Юлия Огнянова е удостоена с Трета награда, а сценографът Светослав Генев- с Втора награда.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини