От х:

Днес в x:

2000 рибета не стигнаха "Тракиец", шофьорът се бои от кал

Шефът на местната ИАРА д-р Милчев не вярва на ушите -Тракиец е платен, но не зарибен

В илюстрация на поговорката „Царят дава, пъдарят не дава“ се превърна планираното за днес зарибяване на язовир Тракиец с бяла риба. Поръчаният първокачествен материал от 200 грамови рибки обаче така и не попадна във водоема, защото шофьорът на камиона с рибата отказа да отиде до язовира. Причината била, че в мокрото време 25-тонната машина щяла да затъне в калта. Кал по пътя за Тракиец в района на село Петелово няма. Пътят е афалт и макадам. Макар на места да има дупки, в никакъв случай не може да заседне кола, дори и тежкотоварна, категорични бяха местните хора. Настилката продължава до самия бряг на язовира, коментира и шефът на регионалната изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури д-р Милчо Милчев.

„Тоя луд ли е? Идва за 6-ти път тази година да зарибява тук! Майтап ли си прави с нас?!“ бе първата реакция на вбесения шеф. След 15 минутни телефонни разговори, той все пак разбра, че шофьорът на зарибителното стопанство „Драгомир Хинков“ от русенското село Басарбово не се шегува и наистина няма намерение да стигне до язовира. Чичката зад волана дори измисли уникално предложение. Той да спре тежката машина в Петелово, на 5 км от язовира, а оттам риболовните инспектори със щайги да пренесат 2 хиляди бройки на ръка.

10-на инспектори и лодка бяха мобилизирани за неосъщественото зарибяване

„Рибата е бяла. Тя е много капризна към климатичните промени. По този начин тя просто ще измре“, бавно и като на малоумен обясняваше Милчев на шофьора. Не помогнаха и телефонните разговори до ръководството на ИАРА в София. Да, рибата е платена от държавата и по график трябва да бъде хвърлена в Тракиец, но държавната институция явно не струва пред прищевките на един шофьор, коментираха риболовните инспектори. Накрая вдигнаха ръце и изпратиха и хасковския дял към Ивайловград, който също подлежи на зарибяване с бяла риба. Половин час след неосъщественото зарибяване на Тракиец се разбра, че останалия докрай анонимен шофьор, отказал да хвърли в Ивайловград цялото количество от 5 хиляди бройки-за Ивайловград били предвидени само 3 хиляди. След поредното безумие, от местната ИАРА само вдигнаха рамене, без повече нищо да могат да направят. Знае се само че рибата в никакъв случай не може да изтърпи обратно транспортиране до Русе.

Това е пътя, по който шофьорът видя опасност от затъване

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини