От х:

Днес в x:

9 души с туберкулоза са регистрирани в Хасково през 2023 г.

    9 души с туберкулоза са регистрирани в Белодробната болница (СБАЛПФЗ) в хасковския квартал „Болярово“ през 2023 г., съобщи управителят на лечебното заведение д-р Веселин Калфов.

    8 от тях са доказани бацилоотделители, а единият е рецидивен. Те са на възраст от 40 до 70 години. Жените са по-малко.

    Припомняме, че от вчера започна Седмица на отворените врати в Белодробната болница с цел превенция на заболяването, наричано многоликият Янус – считан за Бог на измамата, изобразяван с две или четири лица - символ на двузначност, двуличие. Инициативата ще продължи до 24 март.

    Единият случай – рецидивиращият е открит вчера, когато е дошъл за преглед.

    „Всеки път, когато имаме Седмица на отворените врати, винаги откриваме по един-два случая“, каза д-р Калфов.

    По време на Ковид през 2021 г. случаите бяха 23, но тогава обяснимо хората търсеха медицинска помощ за различно заболяване в краен случай. През 2022 г. случаите са се увеличили – 33, като в това число са и хора от област Кърджали.

    „Откакто започнах да практикувам пневмофтизиатрия от около 1984 година насам случаите намаляха драстично. Тогава имаше много, сега понамаляха“, каза д-р Калфов. Той заяви, че признак на туберкулозата е отпадналост, понякога ниска температура, задъхване. Каза, че в практиката му има 7-8 смъртни случая на пациенти, пристигнали много запуснати. Има обаче и случаи на чудотворно изцерение. Пациент в напреднал стадий е излекуван след 8-9-месечно лечение, но след това година и половина е продължил да приема лекарства вкъщи. Има случаи, които рецидивират по три-четири пъти.

    „Туберкулозата се лекува при добро желание от страна на пациента и при упоритост и постоянство, защото лечението е продължително“, каза специалистът. Той уточни, че всички пациенти с инфекциозното заболяване преминават болнично лечение, като престоят е от 2 до 4 месеца.

    „Туберкулозата има сравнително нисък контагиозен индекс, средно един пациент за година от 10 контакти заразява един. Докато при грипа е почти 100% контагиозността“, каза д-р Калфов.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини