От х:

Днес в x:

Ученици от ФСГ слушаха лекция за делата в Административен съд – Хасково

    Ученици от Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“ участваха в открит урок в Административен съд – Хасково днес.

    Лекция по право бе на тема "Съдебната система в Република България – функции и структура“. Тя бе изнесена пред единайсетокласници от заместник-председателя на съда Ива Байнова. Тя разказа пред учениците за работата на Темида, за постъпването и образуването на дела, както и детайли за самото им разглеждане. Обясни им кои дела се гледат при закрити врата и кои са публични. 

    Съдия Байнова запозна младежите с функциите на съдилищата, прокуратурите и следствените органи в България. Представи информация за задълженията на магистратите и служителите от тези органи на съдебната власт, като обясни естеството на извършваната от тях дейност. Описа структурата на съдебната власт и мястото на административните съдилища в нея.

    Лекцията предизвика интерес у присъстващите, които зададоха въпросите си в хода на изложението, а съдия Байнова даде съответните отговори.

    Всички присъстващи получиха удостоверения за участие в програмата, Конституция на Република България и информационни материали от областта на правото.

    Това е втора лекция за учениците от ФСГ-Хасково. Тя е по Образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Първата лекция за гимназистите бе на 20 февруари тази година.

    През 2023 г. Административен съд – Хасково участва активно в програмата, като в тази връзка предстои да бъдат изнесени още три лекции на различни теми от правото, които ще се проведат в периода април – юни. Следващият урок е предвиден за 4 април от 14:00 часа, на тема: „Разделение на властите според Конституцията на Република България. Независимост на съдебната власт“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини