От х:

Днес в x:

С дарение за култура и ремонт у дома намаляваме дължимите данъци

С различни видове дарения и ремонт у дома можем да намалим данъците, които дължим върху личните си доходи от предходната година, напомнят от офиса на НАП в Хасково.

Данъчното облекчение за дарение, например, позволява да намалим данъчната основа с общо до 65%. До 5%, когато обект на дарението са здравни или лечебни заведения; детски ясли, детски градини, училища, висши училища и академии; Българския Червен кръст; културни институти и читалища; детския фонд на Организацията на обединените нации. До 15%, когато дарената сума е за култура, а до 50 на сто, ако получател е Национална здравноосигурителна каса за дейности, свързани с лечението на деца, финансирани с трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването и „Център за асистирана репродукция”. За да бъде признато данъчното облекчение е необходимо да нямаме подлежащи на принудително изпълнение стари задължения и към годишната данъчна декларация да приложим копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, за което е дарението и че то е получено.

С до 2000 лв. пък можем да намалим годишната си данъчна основа, ако сме извършили подобрения или ремонт на недвижим имот през миналата година. Жилището трябва да е на територията на Република България, да сме негов собственик или съсобственик, ремонтът да е извършен от физическо лице или фирма, регистрирани у нас или в ЕС, и да имаме документ за платения труд. Задължително е също така да нямаме неплатени задължения към бюджета.

Данъчните облекчения могат да се ползват с подаване на годишна данъчна декларация до 2 май, уточняват още от офиса на НАП в Хасково.

До момента в приходната агенция в града са приети почти 5300 формуляри за доходи от физически лица, като над 3350 от тях са изпратени онлайн с персонален идентификационен код  или с електронен подпис.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини