От х:

Днес в x:

Европейският омбудсман: Мълчанието на ЕС за договора за ваксини с "Пфайзер" е проблем, който няма да изчезне от само себе си

Мълчанието на председателката на Европейската комисия относно контактите ѝ с фармацевтичната компания "Пфайзер", довели до най-големия договор на ЕС за ваксини срещу коронавирус, накърняват доверието и представляват проблем, който няма просто да изчезне, каза омбудсманът на евросъюза Емили О'Райли, цитирана от Ройтерс.

"Трябва да чуем какво е станало, в противен случай всичко това ще се проточи", заяви О'Райли в интервю по повод разследване на прокуратурата на ЕС за придобиването на ваксини и планираните от комисията за Ковид-19 на Европейския парламент допълнителни изслушвания по въпроса.

"Така че този проблем няма просто да изчезне", подчерта европейският омбудсман.

Урсула фон дер Лайен каза в интервю за в. "Ню Йорк таймс", дадено през април 2021 г., че в продължение на месец, докато са се водили преговорите за договора с "Пфайзер", тя и изпълнителният директор на компанията Алберт Бурла са си разменяли текстови съобщения. Думите ѝ предизвикаха призиви за публикуването на въпросната кореспонденция, но през юни миналата година ЕК заяви, че вече не разполага с текстовете.

О'Райли посочи, че много хора щяха да разберат защо Фон дер Лайен се е обърнала към Бурла, за да пледира за ваксини за Европа в период, през който десетки хиляди жители на континента умираха от коронавирус. Секретността обаче подклажда подозрения, изтъкна омбудсманът.

"Това е подарък, който активизира хората, враждебно настроени към ЕС, и антиваксърите, понеже така се подхранва наративът, че нещо се крие", допълни О'Райли.

По думите ѝ ЕК е "направилa обструкция" на искането ѝ от миналата година да се публикуват текстовите съобщения между Фон дер Лайен и Бурла. Договорът с "Пфайзер" и "Бионтех" за закупуването на до 1,8 милиарда дози беше подписан през май 2021 година.

Говорител на ЕК каза пред Ройтерс, че срокът на споразумението е изтекъл през юни и че е омбудсманът е бил информиран, че текстовите съобщения не се смятат за документ на ЕС, отговарящ на условията за свобода на информацията, съгласно правилата за прозрачност. 

"В стремежа си да гарантира по-голяма сигурност, ЕК работи по издаването на насоки за съвременните комуникационни инструменти като текстови и незабавни съобщения", допълни той. 

Констатациите на омбудсмана на ЕС нямат задължителен характер. Те могат да повишат вниманието на европейските институции и граждани, както стана в този случай.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини