От х:

Днес в x:

Сняг покри Майорка

Сняг затрупа испанския курортен остров Майорка в резултат на зимна буря, която донесе силни ветрове и ниски температури в голяма част от страната, съобщи АФП.

Средиземноморският остров, на който обикновено зимата е мека, пострада най-силно от бурята "Жулиета", като особено засегнати бяха планинските райони.

В някои части на северната част на Майорка за 24 часа натрупа един метър сняг, заяви Рубен дел Кампо, говорител на испанската национална метеорологична служба AEMET, като нарече това "извънреден снеговалеж".

Според метеорологичната служба снегът е бил придружен от силни ветрове с пориви до 117 км/ч и проливни дъждове.

Според местните медии в някои части на острова бурята е изсипала повече от 100 литра на квадратен метър.

Предполага се, че проливният дъжд е предизвикал няколко свлачища в столицата на острова Палма де Майорка, както и осемметрова пропаст на главен булевард в града.

Известен с живописните си плажове, Майорка - част от Балеарските острови, които включват Ибиса и Менорка - има повече от 300 слънчеви дни в годината, според туристическия борд на острова.

През есента и зимата обаче често падат обилни валежи, въпреки че обилните снеговалежи са рядкост.

Островите не са единствената засегната част от Испания, където температурите паднаха до минус 16 градуса по Целзий (3 градуса по Фаренхайт) в северната провинция Гуадалахара.

Студеното време доведе до падане на сняг и на други места, където той е рядкост, като северния град Сан Себастиан, както и средиземноморското пристанище Барселона.

Дел Кампо заяви, че това е "най-интензивният снеговалеж" в Барселона от март 2018 г. насам.

От AEMET заявиха, че застудяването, причинено от маса студен въздух от Арктика, ще продължи и в сряда, като по-голямата част от вътрешността на Испания е в готовност за ниски температури.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини