От х:

Днес в x:

Съдът: Кметът Георги Иванов да плати 900 лв. на Яне Янев

Георги Иванов

Кметът на Хасково Георги Иванов трябва да плати 900 лева на депутата Яне Янев за разноски по делото за клевета и обида, което води срещу него. Това реши днес състав на хасковския окръжен съд.

Магистратите прекратиха наказателното производство срещу народния представител по негово искане. То бе започнало в районния съд, но процесът бе спрян. Янев обаче поиска от окръжните магистрати да го прекратят. Разликата между двете е, че спреният процес може в някакъв момент да бъде подновен, докато прекратяването спира окончателно наказателното производство.

Народните представители имат имунитет срещу наказателно преследване, гарантирано от конституцията, обясни адвокатът на депутата Емил Василев. Самият Янев, както и Георги Иванов, не присъстваха в залата. Не се яви и упълномощената защитничка на градоначалника Розалина Апостолова.

Според Емил Василев районният съд неправилно е спрял процеса. Той не е трябвало изобщо да го започва, обясни адвокатът.

Окръжният съд отмени определението на районния и прекрати наказателното производство. Кметът Георги Иванов може да търси отговорност от Яне Янев по граждански ред.

Тъжбата на кмета Иванов срещу Яне Янев бе по повод изявление на лидера на РЗС, в което той поставяше кмета на Хасково под номер едно в списъка на корумпираните кметове в България.

„Ето това е парадоксът“, коментира през Haskovo.net кметът Георги Иванов. „Ще платя сумата, щом е такова решението на съда. Няма да завеждам гражданско дело срещу Янев. Няма смисъл. Отказах се“, допълни градоначалникът.

„Системата е така направена, че не може да се търси отговорност. Яне Янев ме разнесе из цяла България като най-корумпирания кмет, а бях оправдан от съда точно по обвинението, което той тогава повтаряше наляво надясно – за 5-те хиляди лева от „Дусман“. В съда доказах, че парите са съвсем резонно предизборно дарение. И какво от това?“

„Бих търсил отговорност от Яне Янев, ако можех да го съдя за 1-2 милиона. Да усети тежестта на наказанието за клеветата. Но за глобите, които налага съдът – от порядъка на 500 лева, на колкото например бе осъден Шалапатов, няма смисъл. На следващия ден той ще започне отново да клевети“, допълни кметът.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини