От х:

Днес в x:

Децата на Хасково споделиха посланията си срещу тормоза: Не е страшно да си различен, страшно е да не можеш да обичаш

    Мери Ганева и Евгения Димитрова са на 15 години. Те са в осми клас в Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ в Хасково. Днес са част от посланиците за толерантност и нетърпимост към насилието, които създадоха в централната част на града инсталация и привлякоха вниманието на обществеността към темата за насилието.

    Децата от 15 училища от общината се включиха в инициативата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни по повод Деня на розовата фланелка. Това е световният ден, който през тази година се отбелязва за 11 път в последната сряда на месец февруари и цели съпричастност с каузата, която осъжда тормоза във всичките му проявления.

    "За мен това е световна кауза. Събитията, които не връхлитат напоследък-Ковид, война на една ръка разстояние, земетресения, глобални катаклизми, пряко или косвено засягат всеки от нас. Затова никой няма право да тормози този, който е до него, този, който е срещу него. Това е целта на инициативата ни на днешния ден- Хасково казва: Не на тормоза в училище!“, коментира заместник-кметът Динко Тенев, който е председател на Местната комисия.

    Според него, в момента ролята на родителите е много важна, тъй като агресията, „прибрана“ привидно от обществените места, заради ограниченията, наложени от събитията в последните години, се е пренесла в интернет пространството. Тя не е толкова видима, но не е изчезнала.

    „Трябва да се дава гласност на темата, за да спре тормозът. А той  е не само физически. Психическият -обидата, тежката дума също са много трудни за преодоляване“, смятат Мери и Евгения. Момичетата споделиха, че сами те се опитват да бъдат по-добри, но в момента на тормоз Мери казва, че би разчитала на приятелите си. И добавя, че ако си жертва на тормоз, също е важно да се сподели проблема с психолога в училище и със семейството.

    Посланията на плаката, който са направили за отбелязването на Деня на розовата фланелка от Мери и Евгения, гласят:Не е страшно да бъдеш различен, страшното, е когато не се уважаваме и обичаме.

    Че младите хора понякога не могат да се справят сами с агресията, която усещат да напира в тях или тази, която срещат на улицата, са на мнение и ученичките от 6 клас на Природо-математическата гимназия.

    „Всеки ден е важен да се противопоставяме срещу насилието в различните му форми“, казва Ивон от 6а клас. Със съученичките си не са ставали досега жертви или свидетели на агресия в своето училище, но знаят за такива тежки проблеми на други места от интернет. Затова считат, че е важно да се дава гласност и да се провокира обществото по темата. Момичетата са категорични, че ролята на родителите е важна при възпитаването в толерантност. Те знаят историята на възникването на Деня на розовата фланелка и разбират смисъла на това. А тя води началото си от Нова Скотия, Канада през 2007 година. Инициатори са учениците Дейвид Шепърд и Травис Прайс. На този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които са станали свидетели при откриването на учебната година в тяхното училище. Тогава те били силно впечатлени от случка при която по-големите им съученици се подиграват и тормозят деветокласник, който бил облечен с розово поло. Момчето не издържа на подигравките и започва да плаче. Впечатлени от видяното, още на другия ден двете момчета купуват и раздават на съучениците си петдесет розови фланелки. Целта е да изразят своята подкрепа за тормозения ученик. От тогава кампанията се разраства в целия свят. А от избраната форма на съпричастност идва и името й-Ден на розовата фланелка.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ши
      Шиков
      6 -6
      14:58, 22 фев 2023
      Много е елегантна и стилна г-жа Венета от Общината!
      Лъха кадърност от нея, това е истинска дама, на чийто пръст не може да стъпи половината женско съсловие от областта, а и не само!
      Вдъхновяваща красота!
    Последни новини