От х:

Днес в x:

Хасково в розово съпричастен срещу насилието в училище

    Хасково днес порозовя в знак на съпричастност срещу насилието в училищата. Последната сряда на февруари, се отбелязва като Световен ден за толерантност и ден срещу тормоза в школата, известен е като Ден на розовата фланелка.

    Учениците в Хасково получиха розови тениски от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

    В училищата бяха организирани и различни прояви, с които възпитаниците им показаха дистанцираност от насилието.

    В Хасковската математическа гимназия организатори на танцов флашмоб бяха 7а клас. Момичетата и момчетата от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас се включиха в инициативата след часовете в двора на училището.

    В Математическата гимназия няма прояви на насилие, но често психологическият тормоз се проявява извън школските коридори, в социалните мрежи. Спорове от суета или за лидерство са най-честите причини, откъдето тръгва вербалната агресия. Често децата не могат да разграничат като психологически тормоз вербалните обиди, защото те са част от говоренето помежду им, казва педагогическият съветник на ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ Гергана Атанасова.

    По пистите на Пампорово деца от Хасково също станаха посланици срещу тормоза в училище. Учениците от ОУ “Св. Климент Охридски“, които са ски ваканция, се спукаха днес също облечени с розови фланелки.

    Децата от началното училище „Г.С. Раковски“ в Хасково пък изобразиха четирилистна детелина в розово.

    Според последната извадка от Световната здравна организация, сред 43 страни България е в топ 10 по тормоз в училищна среда.

    Денят на розовата фланелка възниква като събитие по идея на две момчета, които подкрепят свой съученик – жертва на училищен тормоз. Това се случва в канадската провинция Нова Скотия през 2007година. При откриването на учебната година през септември, деветокласник е облечен в розово поло, заради което става обект на подигравки от съучениците си. На следващия ден, Дейвид Шепърд и Травис Прайс от същото училище, решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски, в подкрепа на тормозения техен съученик. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява този ден за официален в знак на съпричастност.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      47
      476
      17 -14
      15:46, 27 фев 2019
      Поредните джендърски простотии.
    • 2
      Ск
      Скиор
      6 -2
      16:05, 27 фев 2019
      Климент са на ски-училище, не Смирненски :)
    • 3
      Ле
      леле
      8 0
      18:00, 27 фев 2019
      Имате много правописни грешкииииии!
    • 4
      Мо
      Мотко
      0 -1
      09:44, 28 фев 2019
      Значи са се ПУКАЛИ по розови тениски.Давайте ,още можете!
    • 5
      Ма
      мастикаджия
      4 -1
      10:12, 28 фев 2019
      Аман от европедераски ексцесии върху учениците.
      • Jo
        John
        0 0
        15:15, 1 мар 2019
        МАЛКО са та били по главата
    Последни новини