От х:

Днес в x:

Преподаватели по музиката и изобразително от училище „Шандор Петьофи“ направиха бинарен урок

    Напоследък все повече се говори за разчупване на рамките на преподаване в българското училище. Все повече проекти се залагат върху това уроците да се по-лесно достъпни и разбираеми за децата, без от това да страда нивото на преподаване и терминологичния речник, който трябва да се натрупа по различните дисциплини, съобразно възрастта на учениците.

    Двама млади учители от Хасково вървят към този начин на преподаване и излизат от рамките, за да поканят в интересен час по изкуство своите ученици.

    Даниел Русев е преподавател по изобразително изкуство, а Мариана Димитрова- по музика в ОУ „Шандор Петьофи“. И двамата са хора на изкуството и освен като преподаватели, са свързани с него и професионално в живота си. В бинарния урок, който проведоха с 6-ти клас, творчество на двамата учители прерасна в творчески процес на учениците.

    „И двамата сме хора на изкуството. Работим много добре заедно и сме съмишленици още от първия ден, в който сме колеги, затова решихме да осъществим идеята за общ час между двата предмета, които преподаваме“, сподели Даниел Русев.

    Марияна Димитрова посочи, че децата, с които работят, обичат и да рисуват, и да слушат и изпълняват музика, затова начина по който с колегата й представят паралела между двете изкуства, се възприема от учениците лесно и процесът, в който и те самите участва, ги увлича.

    За провеждането на урока преподавателите избраха читалнята в Библиотеката, тъй като имат възможност да ползват репродукции на картини и музика от богатия й фонд.

    Чрез интересна презентация и слушане на музикални произведения, двамата преподаватели представиха връзката на музиката с живописта, а учениците им научиха за много музикални произведения, вдъхновени от картини на прочути художници, както и за платна, рисувани под въздействието на музиката.

    В края на урока Дениел Русев рисувана на платно пред учениците си китара, а с него и част от тях прехвърлиха емоциите си върху белия лист.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини