От х:

Днес в x:

5000 лв. гаранция за тираджия, обвинен за мащабна контрабанда на цигари преди 12 г.

    Мярка парична гаранция в размер на 5000 лева и забрана за напускане на България получи турски гражданин, обвинен за мащабна контрабанда на цигари, извършена преди 12 години. Определението е на съдия Анна Петкова от Окръжен съд – Хасково.

    46-годишният Есер Ташкън Ташчъ е обвинен заедно с още 9 шофьори на тежкотоварни автомобили, че в периода от октомври 2009 г. до юли 2010 г. са извършили мащабна контрабанда - на 2 681 000 кутии цигари на обща стойност 10 724 000 лева. Според разследващите, тираджиите са направили общо 51 курса, а Есер е извършил 4 от тях. Папиросите били товарени в Турция и доставяни на паркинг край Хасково. Тираджиите стигали до турската граница с редовни документи за превоз на цигари, но влизали в България с документ за транспорт на найлонови торбички, които трябвало да бъдат доставени транзитно в Австрия. Тогава на границата стоката не минавала физическа проверка, тъй като тировете били пломбирани.

    Есер е бил арестуван в края на миналата седмица на ГКПП „Капитан Андреево“, при опит да премине от Турция в България. Чрез преводачката си той заяви, че от 2010 г. живее и работи в Белгия. Каза, че през изминалите години не се е криел от властите. Не знаел, че срещу него се води разследване за този случай. Разбрал при задържането си.

    При разглеждане на мярката му за неотклонение днес прокурорът по делото Евгения Стефанова пледира за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

    Защитникът му – адвокат Веско Георгиев поиска по-лека мярка за клиента си.

    От своя страна Есер също поиска да излезе на свобода и каза, че няма нищо общо със случая.

    В крайна сметка съдия Анна Петкова прецени, че най-адекватната мярка е именно „паричната гаранция“ и забрана за напускане на страната. Тя прие, че не са събрани достатъчно данни обвиняемият да е знаел за извършената документална дейност. Също така показанията на митническите служители не се отличават с конкретика. За период от 12 години не е привлечен той като обвиняем, а това се е случило едва на 20.01.2023 г. В тази насока съдът отчита, че не може да се очаква от шофьорите да познават всички митнически правила за превозваните от тях стоки. Допълнително се взе предвид, че за период от 12 години няма данни Есер да се укривал и да е извършвал престъпление. Същият живее на територията на Европейския съюз и може да бъде намерен за нуждите на наказателното производство.

    Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 3-дневен срок.

    За престъплението се предвижда наказание от 5 до 15 години затвор и от 50 000 до 200 000 лева.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      44
      4444
      19 0
      21:23, 23 яну 2023
      Е.аси правосъдието - след 12 години.
    • 2
      Ро
      Роко
      3 0
      17:34, 24 яну 2023
      И гледай само последния абзац какво гласи за това престъпление,а в действителност какво става тези магистрати да не четат кората на китапя
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини