От х:

Днес в x:

По-ниска стойност на вода в Хасково през новата година

Макар и с малко, по-ниска ще е цената на водата в Хасково от началото на 2023 година. Това става с решение, прието днес, на заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране за изменение на одобрените с бизнес плановете на ВиК операторите цени на услуги за следващата година.

С решението на регулатора се изменят цените на ВиК услугите на 28 ВиК оператора– 19 регионални държавни дружества, 4 общински и 5 частни оператора. Променените цени влизат в сила от 1 януари 2023 г.

13 регионални ВиК оператори ще получат по-малко увеличение на цените на ВиК услугите в сравнение с одобрените цени в техните бизнес планове. За пет от тези дружества действащите към момента цени дори ще бъдат намалени и това освен в Хасково, ще се случи и за  областите Бургас, Видин,  Благоевград и Ловеч. За седем регионални дружества е утвърдено по-високо увеличение спрямо одобрените цени на ВиК услуги - в областите Варна, Монтана, Плевен, Русе, Силистра, Смолян и Стара Загора.

За Хасково новите разчети са 4,37 лв. за кубик вода. Поевтиняването е с 0,39 лв. на кубик и идва два месеца, след като водата беше вдигната по искане на ВиК -Хасково с лев на кубик.

С одобрените изменения на цените за 2023 г. Комисията дава актуална индивидуална оценка за резултатите от дейността на всеки отделен ВиК оператор с одобрен бизнес план. По отношение на ВиК операторите, които с бизнес плановете са поели конкретни ангажименти, но качеството на техните услуги е влошено и инвестициите не са постигнати, с решението на Комисията са намалени одобрените им цени за 2023 г. В същото време за дружествата, които доказват високо изпълнение на заложените цели, одобрените цени в бизнес плановете са увеличени, сочи коментарът за взетото днес решение от страна на КЕВР. То може да бъде обжалвано пред Административния съд в София, като срокът за това е 14-дневен.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    И
    И
    37 -5
    23:10, 30 дек 2022
    Смях най висока е цената в Хасково, дигат с 1 лв
    После намалят , това да не е хранителен магазин с промоция , голям смях .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини