От х:

Днес в x:

Заклет пчелар украси Коледна инсталация с медни кошери и хралупи

    Тилко Русев от Хасково е заклет пчелар. Години наред той стопанисва пчелин в имота си на „Кенана“. Мъжът с много страст и ентусиазъм се грижи за пчелите. За него те са истинското богатство на земята, а медният елексир е най-добрият лек-мехлем за душата и най-доброто антиспетично средство срещу раните.

    Покрай пчеларството е и хобито му-той събира от години корени и стари хралупи, които взима, след като пчелните семейства са ги напуснали вече.

    На хобито си Тилко Русев е посветил и Коледната инсталация, която тези дни е вдигнал до дърво край жилищната сграда в Хасково, където живее.

    Около ствола на широколистно дърво е натрупал клонки от няколко вида иглолистни дървета. Поставил е и част от хралупите, които са в колекцията му. По някои от тях още личат следите от пчелния клей. Обяснява, че страстта му към тези хралупи идва с усещането за живот, което те му дават.

    В другия край на инсталацията се вижда и автентичен пчелен кошер от животинска тор, размесена с пепел-такъв, в каквито кошери предците ни са отглеждали пчели. Русев обяснява, че има кошерът отпреди двайсетина години, купил го от стар пчелар от ивайловградско заедно с пчелно семейство. Този кошер е ценен за него и прави изчисления, че може би е на поне 250 години.

    По цялата инсталация пчеларят е накачил нарове и ябълки. Идеята му е те да символизират берекета.

    Най-много Тилко Русев се надява с тази инсталация да привлече вниманието на младите хора и децата, които живеят в околните сгради, защото смята, че поглеждайки към на пръв поглед причудливата коледна елха, то те могат да научат и нещо повече за света на пчелите.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ян
      янко димитров
      6 -5
      17:42, 12 дек 2022
      браво бат Тилко, ти си моя идол обичам те много целувам те, за теб съм готов на всичко
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини