От х:

Днес в x:

32.8 % от работещите в Хасковска област пътуват до работното си място в други области

74899 са заетите в област Хасково, показват данните от последното преброяване през септември 2021 година на НСИ в частта за трудовата миграция.

1728 души от Хасковска област работят предимно от вкъщи. Данните за страната сочат, че така са отговорили общо 121 235 лица, или 5.1% от анкетираните. Сред тях най-висок е делът на младите хората на възраст 30-39  години - 32.1%.

Без фиксирано работно място са 3407 души от Хасковска област, а 14568 работят в друго населено място в страната. Обощените данни са, че без точно определено работно място са общо 100 547 лица у нас, или 4.2%.

Всеки трети или 33.3% от заетите в сферата на създаване и разпространение на информация и творчески продукти и почти всеки пети, което представлява 18.0%, в тази на далекосъобщения  и в тази на професионални дейности и научни изследвания, е работил предимно от вкъщи.

Пътуващите до населени места извън границите на своята област са 137 023, или 27.7% от трудовите мигранти. От  тях 90.9% пътуват към градовете, а 9.1% - към селата на други области.

В Хасковска област 32.8 % пътуват до работното си място, което е извън областта, а 67.2 работят в рамиките на областта, в която живеят. С изключение на Видин, Русе, Варна и София-столица интензитетът на трудовата мобилност е над средния за страната. Така съвсем естествено Хасковска област е сред тези с отрицателен прираст от трудовата мигрция. Тоест повече хора ежедневно напускат областта, за да отидат на работа в сравнение с тези, които идват на работа тук от други региони.

Делът на пътуващите, за да учат, се увеличава с нарастването на възрастта, показва статистиката. 176 440 лица у нас пътуват от населеното място в което живеят, в друго населено място, в което учат. Пътуващите до населени места извън границите на своята област са 54 080, или 30.7%. Най-висок е относителният дял на учащите, които пътуват извън границите на областта, в която живеят, в областите Перник (57.6%) и София (53.7%). Най-нисък е този дял в областите Пловдив - 13.5%, и Велико Търново - 18.9% от пътуващите, за да учат в областта.

6788  души от 26378 учащи от Хасковска област пътуват, за да отидат на училище в друга област на страната.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Их
    Иха
    12 -4
    12:20, 3 дек 2022
    В Хасково мизерия , благодарение на Дечев.
    • Не
      не само
      2 -1
      09:53, 4 дек 2022
      Преди Дечев какво направиха? Няма разбиране, няма взети мерки.Преди Дечев дори беше още много по зле. Необходимо е много бързо да се реагира когато дойде инвеститор.Необходимо е да не му се създават никакви пречки, ама никакви.Необходимо е да бъде обгрижен и задържан този който създава нови работни места особено пък добре платените работни места.Иначе хората бавно и даже вече не толкова бавно си тръгват от тук.Много ни е хубав района.Необходимо е разбиране от управляващите.Но те не могат да правят това за съжаление, дори не знам дали разбират колко е важно.Никакви анкети не определят колко е добър един кмет.Ако има дупе да обяви с колко хора приема града като започне да го управлява и като си тръгва от поста пак да обяви с колко жители го оставя.Само това е истинския критерии за добър кмет.За съжаление Хасково до момента, а вече от много години не може да избере подходящ кмет.Или ще мачка бизнеса, или ще е напълно безхаберен и ще чака да мине мандата или ще прави неща колкото да ни замаже очите. Никой не работи истински както трябва за да имаме чист и красив град и хората да не искат да си тръгнат от него.Това не е лесна работа.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини