От х:

Днес в x:

Грациите на „Аида“ от близо и далеч се събират за благотворителен концерт през декември

    С голям концерт през декември Клубът по художествена гимнастика „Аида“ в Хасково ще отбележи 10 години от създаването си. 

    Концертът ще е и благотворителен и ще има за цел да събере средства за ушиване на нови ансамблови трика, както и за  осигуряването на уреди за новата състезателна година. Той ще е на 16 декември в Спортна зала „Дружба“, от 18.30 часа.

    „Очакваме всички съпричастни с дейността на клуба и любителите на художествената гимнастиката“, отправя покана президентът на „Аида“ и старши треньор на клуба Яна Михайлова. Ще е забавно за всички. Подготвили сме обширна програма. В нея ще има изпълнения на деца с индивидуални съчетания,  ансамблови съчетания и общи танци, премира тя.

    За 10 години от съществуването си клубът е изградил спортен хъс, дисциплина и упоритост у десетки момичета от Хасково и Димитровград. Някои от тях вече учат за треньорки по художествена гимнастика, други са избрали своя професионален път извън спорта, но любовта им към него остава завинаги. Затова Яна Михайлова включва в предстоящия концерт и свои бивши възпитанички. За него специално се прибират в  България и се връщат на килима и момичета, които учат в чужбина.

    Настоящите състезателки пък нямат търпение да им покажат своите постижения от изминаващата година. А в равносметката им влизат участия на 13 състезания по художествена гимнастика, пет от които са държавни първенства, имат и международен старт. Клубът е и член и на федерацията по естетическа гимнастика и през тази година също участва на държавно първенство. Грациите на „Аида“ имат завоювани много медали, част от които и със златно покритие.

    Но равносметката, която прави Яна Михайлова, не е на базата на медалите, тя се опитва да изгражда „децата си“, както нарича гимнастичките от клуба, не само като спортисти, а и като отговорни хора с цели.

    „Опитваме да сме добри и да напредваме, макар да не разполагаме с базата, която имат клубовете в големите градове. Всяко едно от състезанията, през които сме минали, е успешно за мен, защото след всяко излизане на килима децата стават по-уверени в себе си“, дава оценка треньорката.

    Първото записано дете в клуба при създаването му -Жаклин Латунова все още тренира в него.

    Теодора Ненова пък, която също е сред първите, вече е един от помощник-треньорите. Тя влиза в залата за първи път още когато е на 7 години. В клуба я води майка й, която и до днес я подкрепя в израстването й като спортист. Теди все още е ученичка в средното образование, но е категорична, че ще продължи с гимнастиката, защото всичко, което й дава този спорт, е любов.

    „Опитваме се да предадем нашия опит на по-малките състезателки и на начинаещите, сред които има и 3-4-годишни. Да влизаш в залата не като състезател, а като треньор е много по-отговорно, защото непрекъсното трябва да привличаш вниманието на малките, отговаряш и за дисциплината. Имаш много организационна работа- по изграждане на хореографията, търсенето на подходяща музика, по непрекъснатото следене на правилниците, списъци за състезанията“, споделя Теодора Ненова. Тя е категорична, че нито за секунда не съжалява, че се е отдала на спорта, вместо на безгрижния тийнейджърски живот.

    „Спорът изгради в мен постоянство и дисциплина. Имало е много трудни моменти, защото личното време никога не стига, когато си решен да си стабилен състезател. Случвало е да пиша домашни в почивките на тренировките, докато се разтягам или пък да уча за класни в автобуса на път за състезение. Но всички препятствия всъщност не са ми взели, а спортът само ми е дал. Дал ми е много любов и приятелства“, споделя Теодора.

    За работата си в залата тя добавя, че децата, които тепърва правят първите си стъпки на килима, най-силно се впечатляват от красивите трика и уредите. Но тя винаги им казва, че докато се стигне до момента да облечеш лъскавото трико, да хванеш бухалките в ръце и да вземеш златния медал, пътят минава през огромен труд с нито крачка назад.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини