От х:

Днес в x:

Бивша строителна площадка става училищно опитно поле

    Подготвеният някога за терен, на който да бъде издигнато общежитие на тогавашния Техникум по автотранспорт в Хасково, сега е на път да се превърне в райска градина.

    Постепенно зоната, която днес е в обсега на настоящата Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н. Й. Вапцаров“, придобива вида на еко работилница на открито.

    Учениците, които се обучават са в направленията по растениевъдство и агроекология, има възможност да прилагат научената в часовете теория в практическите си занятия на открито.

    Еко работилницата беше открита официално днес от директора на гимназията Донка Станчева и директора на Регионалното управление на образованието Вселина Павлитова.

    В нея има 30 овошки от различни видове, част от които учениците от гимназията заедно със свои връстници от няколко държави засадиха през пролетта, има и оранжерия. В част от зоната са засадени и лози. В училищната градина има още плодове, зеленчуци, отгледани в аквапонната система, чрез която училището се нареди сред иновативните в страната, а за ягодовите насаждения са използвани иновативни техники.

    Чрез финансиране през ПУДОС училището вече разполага и с инкубатор за 60 яйца, а на открито е поставен и кокошкарник. Намеренията са в него да бъдат отглеждани стари местни породи кокошки и петел. Така учениците ще могат да проследяват нагледно процесите по ембрионалното развитие на яйцето до до неговото излюпване, развитието на младите птици, ще се научат на спецификата на храненето им. Яйцата, които биват излюпвани в инкубатора, в по-голямата си част ще бъдат дарявани. В работилницата на открито има и пчелен кошер, който с помощта на учениците е преработен в демонстрационен макет. Той е със стъклени прегради, през които младите фермери ще могат да наблюдават развитието на пчелното семейство.

    В зоната са създадени по иновативен метод и био лехи. Тъй като на част от мястото все още има едри остатъци от камъни, подготвени някога за строителството на общежитието и обработването им е трудно, листната маса от двора и парка се използват за мулчирането на лехите-техника, чрез която се подобрява почвата, увеличава добива на всички култури и улеснява работата на градинарите.

    От автомобилния  сектор в гимназията са предоставени стари ненужни тракторни и автомобилни гуми, които са превърнати в кашпи.

    Всеки слънчев ден и когато времето позволява това, часовете си по практика учениците прекарват на открито и работят и учат едновременно, казват преподавателите по селскостопански дисциплини инж. Калин Захариев и инж. Венета Иванова.

    Тези дни учениците с помощта на преподавателите си фрезоват части от мястото, на които предстои да бъдат засадени още видове насаждения.

    Вече има и страхотни идеи за организирането на ученически събития с участие и на останалите учебни заведения от града на новото, красиво и екологично място в Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Пч
      Пчелар
      2 0
      16:44, 16 ное 2022
      Предлагам безвъзмездно пчелно семейство
    • 2
      Пч
      Пчелар
      3 0
      19:10, 16 ное 2022
      Предлагам безвъзмездно пчелно семейство за училището
    • 3
      Гр
      Градинар-еколог
      2 -1
      21:41, 16 ное 2022
      Браво, наистина една много добра инициатива, браво също така и на младите момичета и момчета от училището, които се занимават с тези дейности! Дерзайте, защото придобитите знания в тази насока ще са ви полезни до края на живота!
      • Де
        Денис Радостинов
        0 0
        22:48, 6 дек 2022
        Силата е в младежта .
        Нова България .!!!
        Това сме НИЕ .!,
    • 4
      Де
      Денис Радостинов
      0 0
      22:21, 6 дек 2022
      Поздравления
    Последни новини