От х:

Днес в x:

Министър Демерджиев пред НС: Нашите гранични полицаи плащат с телата си, че границата не е технически обезпечена

Изображение 1 от 2

    Увеличаване на щата на Гранична полиция, закупуването на нови и подходящи за тежките условия по обхода на границата ни с Турция автомобили, инициирането на законодателни промени, които да решат по-сериозни наказания за каналджиите и нелегално преминаващите през българската граница. Това са част от мерките, които служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев посочи, че са набелязани за справяне на ситуация по границата ни с Турция по време на изслушването му в Народното събрание. То е по искане на БСП и във връзка с трагичния инцидент в началото на седмицата, при който по браздата беше убит български полицай.

    Министърът посочи пред народните представители, че направените анализи показват, че през последните 10 години щатът на Гранична полиция е бил намален с около 1300 души.

    Тенденцията за увеличаване на мигрантския натиск по границата ни с Турция не само се запазва, но се очаква и още по-сериозно повишение. Затова една от мерките, които трябва да бъдат приложени в спешен порядък за охраната й е увеличаването на броя на граничните полицаи. Министър Демерджиев посочи, че намаляването на състава на Гранична полиция е довело дo необходимостта за полагането на извънреден труд от служители от други структури на МВР, а също и до командироването на военни, които да патрулират по южната ни граница. Това обаче не е дало очаквания ефект, тъй като те са обучени да прилагат други тактики, а и идвайки от различни поделения на страната не познават добре районите на обход.

    Анализите показват, че през последните години направените разходи за командировки са много повече от тези за попълване на щата на Гранична полиция с 1260 души. Това вече е направено като предложение, отбеляза вътрешният министър.

    Липсата на автомобили, които да обслужват територията по граничната бразда е друг от сериозните констатирани проблеми. Част от наличните автомобили са абсолютно непригодни за условията по граничната зона, затова има спешна необходимост от осигуряването на нови автомобили за граничарите. Министър Демерджиев посочи, че за това вече са обявени обществени поръчки. Той посочи, че вече са приключили част от дейностите по ремонта на пътищата покрай границата. В зоната на ГПУ Свиленград все още има довършителни работи.

    Няма техническо обезпечаване, колкото е необходимо, е показала проверката на място в граничните полицейски участъци на министъра.

    От 250-километровото оградно съоръжение по границата ни с Турция, на около 150 километра има допълнително техническо обезпечаване, докладва министърът на МВР. Във връзка с това министерството ще задели от бюджета си средства за камери за наблюдения, поискана и обещана е и помощ от Европейската комисия. 9 милиона лева ще бъдат осигурени на България в началото на идната година за текуща поддръжка на автомобилна техника, на хеликоптери, за сензорна техника и за осигуряване на гориво.

    По думите на министър Дерменджиев приложените мерки като разкриване на временни контролно-пропускателни пунктове в 30-километровата зона около границата към вътрешността на страната, въведената техника за наблюдение на границата и от въздуха, са дали ефект за ограничаване на преминаването на нелегални в българска територия. Данните показват, че до 9 ноември тази година са предотвратени опитите да влязат незаконно у нас на 143 477 лица. За сравнение за цялата 2021 година става въпрос за отблъснати от наша територия при опит да преминат нелегално 40 хил. лица.

    „При този огромен натиск, смея да кажа българската Гранична полиция се справя много добре, но за съжаление нашите гранични полицаи пазят с телата си и плащат с телата си цената на това, че границата не е технически обезпечена“, призна вътрешният министър. Затова се предприемат всички мерки за осигуряване на техническата обезпеченост по границата ни, така че не граничните полицаи да стават мишени, а чрез техниката да имат възможност да служат по безопасен начин за тях и ефективен за държавата си, подчерта министър Демерджиев.

    В отговор на депутатски въпрос за състоянието на оградното съоръжение по границата ни с Турция, стана ясно, че мрежата, с което е изградено, няма нужната здравина. Има и дефицити по отношение на височината, тъй като се преодолява изключително лесно.

    Граничари споделили, че би им помогнало да няма съоръжение, а да има осветление, които да им дава видимост от турска страна.

    „Спорно е доколкото съоръжението влияе на защита на българската граница и доколко подпомага в момента граничните полицаи при осъществяването на функции им, но постоянно се полагат усилия то да бъде поддържано“, коментира министърът.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини