От х:

Днес в x:

Младежи разказаха пред ученици за зависимостта си към наркотиците

    Ученици от Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ се включиха в открит урок за наркотиците в зала „Хасково“. Той бе част от Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Това е съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

    Днес бе и официалното откриване на програмата, в което участваха председателят на Окръжен съд - Хасково Миглена Тянкова, председателят на Районен съд – Хасково Пламен Георгиев, координаторът на програмата съдия Стратимир Димитров, заместник-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова, директорът на Езиковата гимназия Деян Янев. Присъстваха заместник-кметът на Община Хасково Динко Тенев, който е и председател на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Хасково, както и секретарят на комисията Юлия Динкова, Желяз Турлаков – основател на терапевтична общност „Ново начало“ и Мартин Митев – основател на програма „Трамплин“.

    От своя страна Турлаков и Митев разказаха за зависимостта към наркотиците, видовете дрога, промяната в начина на живот и поведение в резултат от употребата и предозиране с наркотици. Говориха за заболяванията, които се отключват в резултат от употребата на наркотици, както и за начина за възстановяване.

    Турлаков заяви, че според изследванията, в последните години се е променил профилът на зависимостите. Много често има хора, които експериментират и смесват алкохол с различни видове наркотици – марихуана, амфетамини, метамфетамин. Към момента момичетата и момчетата употребяват наравно дрога. Често те започват от едва 11-12-годишна възраст. Различни са причините, които те посочват за започване употребата на дрога. Ако при класическите вещества – хероин и кокаин има все пак някаква лекарствена опция, при новите вещества няма, особено при синтетиката. Начинът за справяне е с психосоциалната рехабилитация.

    Пред учениците от хасковската Езикова гимназия своите истории разказаха двама младежи – 16-годишният Йордан от Варна и 19-годишният Андрей. Те споделиха за свои преживявания и пътят за възстановяване от наркотиците. По-младият заяви, че е започнал с дрогата от 12-13-годишен, просто за забавление и после искал да се върне към реалността.

    „3 години и половина не ме интересуваше какво се случва около мене. Правих каквото ми скимне, с който ми скимне. Около мене беше пълно с наркомани. После започнаха проблемите със закона, проблеми с родителите ми. Затворих се“, разказа Йордан. Той обаче се включил в програма за възстановяване от зависимости и вече е чист от около месец и половина.

    Подобна била съдбата и на по-големия тийнейджър. Те попитаха учениците от Езиковата гимназия дали някой от тях е пробвал някога наркотици. Никой от гимназистите не отговори положително. Доста от младежите обаче заявиха, че имат познати, които имат проблеми със зависимост към наркотиците.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини