От х:

Днес в x:

Президентът Радев: Увеличава се мигрантският натиск по сухопътната външна граница на ЕС

Изображение 1 от 2

    „Талибаните си възвръщат контрола в Афганистан и това е нов риск за миграционен натиск към Европа. България е сухопътна, външна граница на ЕС на пътя на този мигрантски поток, така че рискът за нас неизбежно се увеличава.“ Така президентът на България Румен Радев в Елхово коментира посещението си днес в Тристранния съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, ситуиран на ГКПП „Капитан Андреево“ и Регионалния координационен център в РДГП - Елхово.

    Държавният глава се запозна на място с предприетите мерки за охрана на границата и справяне със засиления миграционен натиск.

    Той поздрави ръководството на Главна дирекция „Гранична полиция“ и личния състав за създадената организация и професионалния и всеотдаен начин, по който те изпълняват своите задължения по охраната й.

    Президентът посочи, че има неотложни неща по границата, които трябва да се свършат, и очаква на предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност да бъде постигнат консенсус за прилагането на необходимите мерки. Румен Радев подчерта, че страната ни трябва да работи още по-активно с останалите страни -членки на ЕС за осигуряване на необходимите средства, за по-сериозен ангажимент по охраната на сухопътната граница при България и Гърция на Европейска агенция за гранична и брегова охрана -Фронтекс, за разработване на Оперативен план за действие на ЕС при засилен миграционен натиск по суша. Президентът подчерта, че трябва да се води и постоянен диалог с Турция, която поема най-голямата тежест от този натиск.

    Президентът коментира и част от дейностите, които трябва да се свършат по границата. Възпрепятстващото съоръжение по границата с Турция е компрометирано на места и трябва да се възстанови, трябва и по-добра поддръжка по премахването на растителността по оградата, на места не работи и интегрираната система за видеонаблюдение, посочи държавният глава. Областните управители нямат отпуснат бюджет за тези поддръжки за тази година, посочи още Румен Радев. За падналата ограда той припомни, че от години се очаква проверка на прокуратурата.

    Съобразно натиска към границата е преценено, че са необходими допълнителни сили за охраната й, посочи директорът на ГД „Гранична полиция“ Деян Моллов. Към момента не участват служители от Министерството на отбраната, но при увеличен миграционен натиск има готовност и за тяхното привеждане в действие.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Ку
      Курец
      23 -2
      16:19, 13 авг 2021
      Всички военни,полицаи и пожарникари на границата.Това е тяхно задължение,не да лежат по цял ден.На бегом
      • Ха
        хаха
        4 -13
        17:45, 13 авг 2021
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Xy
        Xyец
        19 -2
        18:16, 13 авг 2021
        Какъв бегом, те са затлъстели с големи шкембета.
      • И
        И
        6 -1
        21:22, 13 авг 2021
        Да стрелят на месо.
      • Вс
        ВСИЧКИ СИГАНИ ОТ АРЕСТА
        3 0
        01:30, 14 авг 2021
        На границата с по една кирка да копат дупки за още един ред кльон
    • 2
      Яд
      Ядец
      14 -10
      17:11, 13 авг 2021
      В такъв случай Съединителя на нацията да пали самолета и да отива да преговаря с Ердоган.
    • 3
      ::
      : :
      13 -1
      18:18, 13 авг 2021
      Да му мислят в Свиленград, Любимец и Харманли.
    • 4
      Яш
      Яшар Манафов
      5 -1
      18:21, 13 авг 2021
      Да се пущат само по един мъж с жена и деца!
    • 5
      Въ
      Въъъй
      9 -2
      20:05, 13 авг 2021
      Кво стана тая наша китайска двуредова стена, дето никой не можеше дори с голяма стълба да прескочи вятъра я отвял? Защо така? Кой избра и контролира строителите?
      • ;)
        ;)
        5 -1
        21:22, 13 авг 2021
        Познай.
    Последни новини