От х:

Днес в x:

Увeличават капацитета на товарния трафик през ГПП Капитан Андреево с 600 камиона на денонощие

    600 камиона на денонощие повече ще обработват след близо три месеца на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ на трасе „вход“. Това ще стане възможно след разширяването на пункта с две нови трасета. Те ще са обособени само за хладилния трафик, който подлежи на фито-санитарен контрол от Българската агенция по безопасност на храните. Към момента с такъв тип стоки минават по около 400 камиона за 24 часа.

    Първата копка по изграждането на новите зони беше направена днес. Строително-монтажните работи трябва да завършат в рамките на 118 календарни дни. Финансирането за ремонта, което е на стойност 5, 7 млн.лв. е държавно, проектът се осъществява от Агенция“Митници“. Стартът на строителните работи стана възможен след като в края на миналия месец Министерство на регионалното развитие и благоустройството одобри проекта за реконструкцията и издаде разрешение за строеж.

    С новите трасета, тези на „вход“ на българския граничен пункт вече ще са 12 за пропуск на камиони.

    Последната подобна реконструкция на най-големия и най-натоварен сухопътен граничен пункт в Европа е правена през 2014 година. Заради увеличаващият се непрекъснато трафик на камиони, които влизат от Турция през пункта „КапитанАндрево“ към вътрешността на страната и Еврозоната, се налага и разширението. До края на тази година се очаква трафикът на камиони в двете посоки на българо-турската граница да надхвърли рекордния брой от над 1 милион, посочи началникът на пункта Георги Костадинов.

    На обособените за хладилни камиони трасета ще има нова и модерна техника- везни с автоматично действие, рентгенова апаратура, което ще ускори митническия и граничен контрол на този тип товари, както и на другите товарни автомобили. „Изграждането на новите трасета е част от мерките за гарантиране на висока пропускателна способност, но и в същото време трябва да запазим и много висока степен на контрол, като най-голям граничен пункт в ЕС“, посочи Георги Костадинов.

    Ще бъде увеличен и наличния състав на митническото звено. Вече са обучени 20 нови митнически служители, които започват работа.

    По време на ремонтите ще име реорганизация на трафика, но така че да не се нарушава работата на икономическите оператори.

    На първата копка днес присъства и директорът на Митническа дирекция „Тракия“, под чиято шапка са граничните пунктове в Турция по българската граница пункт от Нихат Канък. Турските власти приветстват разширяването на „Капитан Андреево“ и смятат, че това ще спомогне за увеличаване на стокообмена към Европа.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини