От х:

Днес в x:

Родители с урок по родолюбие

    Само седмица след като отбелязахме Денят на народните будители-празник изцяло български и уникален по своят същност в света, които с всяка изминала година се стремим да придобива повече пълнота, едно решение на родители на хасковски ученици всъщност даде пример за съвременни будители. Даде пример, че светлината, пробуждането е в сърцата и умовете ни, че да си будител всъщност означава да палиш в подрастващите стремеж за знание, за себепознаване, за същност и ценности.

    Тръгнахме по следите на един такъв пример в Хасково. През изминалите почивни дни социалната мрежа буквално загъмжа със снимки и похвали за едно добро дело.

    Млада художничка два дни рисува по фасадната ограда на ОУ “Св.св. Кирил и Методий“, а минувачите спирали да погледат, но и да я поздравят, разказаха хората. Оказа се, художничката е небезизвестната в региона стрийт авторка Пламена Пелант. Тя е автор на няколко арт-стрийт проекта, осъществени в градската среда на Хасково, но така също и на частни сгради.

    Самата Пламена сподели в профила си във Фейсбук, че след дълъг творчески застой, отново хваща четка в ръката и то благодарение на инициативата на родител на дете на училище "Св.св.Кирил и Методий" в Хасково.

    „Дано се присъединят още хора за по добра среда. Нека децата се чувстват приятно във училището„ пише авторката.

    Инициативата за покана към художничката е на един от родителите, потвърди в понеделник директорката на училището Иванка Стоянова.

    В първия ден на новата учебна седмица децата бяха истински въодушевени от рисунката на оградата. Второкласниците вече бяха получили урока от своята учителка за стенописа. Урокът по родолюбие от техните родители вече е даден.

    Не за първи път родители помагат на училището, разказа директорката. Преди година с тяхна помощ е получено мултифункционално устройство, осигурили са и боя за оградата, а в боядисването й са се включили и учителите. С финансиране от общината е обновен физкултурния салон и е ремонтиран покривана школото, уточни Иванка Стоянова.

    Когато дошла идеята за изписване на оградата с ликовете на светите братя Кирил и Методий от училищното ръководство я приветствали и заедно с родителите одобрили с много радост проекта на художничката Пламена Пелант. В него освен прекрасните ликове, които тя е създала на просветниците Крили и Методий, е използван наситено жълтия цвят, като символ на просветата и знанието, а изписаните със злато символи и букви на глаголицата -богатството, което ни дава езика.

    Всички въвлечени в това красиво дело са обнадеждени, че то ще бъде продължено. През идната пролет рисунката ще бъде допълнена и по северната част на оградата на училището, която гледа към ул. „Страшимир“. В продължението на проекта ще бъдат включени и по-големите ученици от школото.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини