От х:

Днес в x:

24 °C

Пламена Пелант: В Чехия уличните художници намират все по-голяма изява

  Стрийт арт формите на изява стават все по-разпространени в градовете в Чехия. Уличните художници в Пилзен имат възможност за реализация и дори в много от случаите местната община ги търси за съвместна работа. За това разказа пред малките художници от хасковската школа „Пастело“ Пламена Пелант, която ги въведе в магията на графитите.

  Допреди няколко години Пламена Пелант живее в Чехия. От десет годишна е там и в арт училището в Пилзен завършва средното си образование.

  Днес Пламена  работи в  хасковска фирма. Именно от фирмата ѝ работодател са я препоръчали на ръководителите на школата Даниел Русев и Калина Чакалова, като лектор, и дори спонсорираха графити урока на децата в Хасково, като им осигуриха разноцветните спрейове.

  Започва да рисува много малка под давление на майка си. Истински я вдъхновява училищен конкурс, в който трябвало да измислят модели на дрехи. Печели конкурса и тогава тръгва желанието ѝ да стане дизайнер.

  В средното училище в Пилзен се учи да проектира и шие дрехи. Но там учениците, които рисуват, се развиват и в много други направления в изобразителното изкуство. Тя избира като допълнение именно изява в голям формат. „Когато се подготвях у дома никога не ми достигаше мястото, затова графитите ми харесваха.“, разказва Пламена и си спомня, че един от първите ѝ проекти, заедно със съучениците ѝ  в Пилзен, е изрисуването с графити на стар пивоварен склад, превърнат от местната община в арт център. „Беше интересно, учителите бяха много талантливи и ни палеха за работата.“, разказа пред децата от „Пастело“ за силата на добрата мотивация Пламена Пелант.

  Когато усвоява техниката, започва да рисува свои проекти по къщите на приятели, по оградите им, по гаражите и навсякъде, където ѝ дадат картбланш. „Тази възможност за мащабна изява дава много по-различна емоция от това да си пред платното- можеш да разпръскваш боята на големи разстояния. Графитите са разпространени като изкуство и стават все по популярни. Дават свобода, но  един автор трябва и да се съобразява, за да стане рисунката му едно цяло с околната среда.“

  Графити или графито са рисунките или надписите на обществени места-по фасадите на къщи, в метрото, по огради. Те са част от неформалната градска култура. Учените смятат, че корените им са далеч назад във времето. Според някои изследователи за първоизточник на графитите се приемат още пещерните рисунки на първите хора.

  Но графитите най-мащабно се появяват през 20-ти век с хип-хоп и рап културата. Първоначално се смятат за вандалска проява, но с течение на времето, с влиянието на художници като Банкси, някои от тях стигат статуса на изкуство.

  И ако някога графитите са се използвали за начин на общуване между бандите, то днес в повечето случаи те изпълват неугледните градски пространства с послания, дори по социални теми.

  „Ако сме стрийт артисти трябва да се съобразяваме - не може без разрешение, първо и второ- не може да вземем спрей и на нова мазилка на сграда, например, да започнем да драскаме самоволно. Това различава артистите от вандалите-хубаво е да се рисува с план и разрешение, предварително се правят проекти, за да се знае какво ще бъде нарисувано.“ Именно планировката-от зараждането на идеята до начина ѝ на изпълнение прави графитите изкуство", научиха децата от „Пастело“ в първия си графити урок.

  С помощта на Пламена Пелант пространството пред ДНА те превърнаха в арт зона и за първи път пробваха да рисуват със спрей. Като за първи път обаче те пробваха на големи платна, а не направо върху стена. „Трябва да си сигурен точно какво правиш, да си усвоил добре техниката, за да оставиш след себе си красиво послание“, посъветва ги лекторката им.

  Идеята на ръководителите на школата е за още бъдещи съвместни проекти с Пламена Пелант, в които тя да споделя с хасковските таланти наученото в арт училището ѝ в Чехия.

  Красимира Славова
   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
  21 окт 2019
  Последни новини