От х:

Днес в x:

0 °C

Пламена Пелант: В Чехия уличните художници намират все по-голяма изява

  Стрийт арт формите на изява стават все по-разпространени в градовете в Чехия. Уличните художници в Пилзен имат възможност за реализация и дори в много от случаите местната община ги търси за съвместна работа. За това разказа пред малките художници от хасковската школа „Пастело“ Пламена Пелант, която ги въведе в магията на графитите.

  Допреди няколко години Пламена Пелант живее в Чехия. От десет годишна е там и в арт училището в Пилзен завършва средното си образование.

  Днес Пламена  работи в  хасковска фирма. Именно от фирмата ѝ работодател са я препоръчали на ръководителите на школата Даниел Русев и Калина Чакалова, като лектор, и дори спонсорираха графити урока на децата в Хасково, като им осигуриха разноцветните спрейове.

  Започва да рисува много малка под давление на майка си. Истински я вдъхновява училищен конкурс, в който трябвало да измислят модели на дрехи. Печели конкурса и тогава тръгва желанието ѝ да стане дизайнер.

  В средното училище в Пилзен се учи да проектира и шие дрехи. Но там учениците, които рисуват, се развиват и в много други направления в изобразителното изкуство. Тя избира като допълнение именно изява в голям формат. „Когато се подготвях у дома никога не ми достигаше мястото, затова графитите ми харесваха.“, разказва Пламена и си спомня, че един от първите ѝ проекти, заедно със съучениците ѝ  в Пилзен, е изрисуването с графити на стар пивоварен склад, превърнат от местната община в арт център. „Беше интересно, учителите бяха много талантливи и ни палеха за работата.“, разказа пред децата от „Пастело“ за силата на добрата мотивация Пламена Пелант.

  Когато усвоява техниката, започва да рисува свои проекти по къщите на приятели, по оградите им, по гаражите и навсякъде, където ѝ дадат картбланш. „Тази възможност за мащабна изява дава много по-различна емоция от това да си пред платното- можеш да разпръскваш боята на големи разстояния. Графитите са разпространени като изкуство и стават все по популярни. Дават свобода, но  един автор трябва и да се съобразява, за да стане рисунката му едно цяло с околната среда.“

  Графити или графито са рисунките или надписите на обществени места-по фасадите на къщи, в метрото, по огради. Те са част от неформалната градска култура. Учените смятат, че корените им са далеч назад във времето. Според някои изследователи за първоизточник на графитите се приемат още пещерните рисунки на първите хора.

  Но графитите най-мащабно се появяват през 20-ти век с хип-хоп и рап културата. Първоначално се смятат за вандалска проява, но с течение на времето, с влиянието на художници като Банкси, някои от тях стигат статуса на изкуство.

  И ако някога графитите са се използвали за начин на общуване между бандите, то днес в повечето случаи те изпълват неугледните градски пространства с послания, дори по социални теми.

  „Ако сме стрийт артисти трябва да се съобразяваме - не може без разрешение, първо и второ- не може да вземем спрей и на нова мазилка на сграда, например, да започнем да драскаме самоволно. Това различава артистите от вандалите-хубаво е да се рисува с план и разрешение, предварително се правят проекти, за да се знае какво ще бъде нарисувано.“ Именно планировката-от зараждането на идеята до начина ѝ на изпълнение прави графитите изкуство", научиха децата от „Пастело“ в първия си графити урок.

  С помощта на Пламена Пелант пространството пред ДНА те превърнаха в арт зона и за първи път пробваха да рисуват със спрей. Като за първи път обаче те пробваха на големи платна, а не направо върху стена. „Трябва да си сигурен точно какво правиш, да си усвоил добре техниката, за да оставиш след себе си красиво послание“, посъветва ги лекторката им.

  Идеята на ръководителите на школата е за още бъдещи съвместни проекти с Пламена Пелант, в които тя да споделя с хасковските таланти наученото в арт училището ѝ в Чехия.

  Красимира Славова
   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 26.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
  26 яну 2020
  Последни новини