От х:

Днес в x:

17 °C

Пламена Пелант: В Чехия уличните художници намират все по-голяма изява

  Стрийт арт формите на изява стават все по-разпространени в градовете в Чехия. Уличните художници в Пилзен имат възможност за реализация и дори в много от случаите местната община ги търси за съвместна работа. За това разказа пред малките художници от хасковската школа „Пастело“ Пламена Пелант, която ги въведе в магията на графитите.

  Допреди няколко години Пламена Пелант живее в Чехия. От десет годишна е там и в арт училището в Пилзен завършва средното си образование.

  Днес Пламена  работи в  хасковска фирма. Именно от фирмата ѝ работодател са я препоръчали на ръководителите на школата Даниел Русев и Калина Чакалова, като лектор, и дори спонсорираха графити урока на децата в Хасково, като им осигуриха разноцветните спрейове.

  Започва да рисува много малка под давление на майка си. Истински я вдъхновява училищен конкурс, в който трябвало да измислят модели на дрехи. Печели конкурса и тогава тръгва желанието ѝ да стане дизайнер.

  В средното училище в Пилзен се учи да проектира и шие дрехи. Но там учениците, които рисуват, се развиват и в много други направления в изобразителното изкуство. Тя избира като допълнение именно изява в голям формат. „Когато се подготвях у дома никога не ми достигаше мястото, затова графитите ми харесваха.“, разказва Пламена и си спомня, че един от първите ѝ проекти, заедно със съучениците ѝ  в Пилзен, е изрисуването с графити на стар пивоварен склад, превърнат от местната община в арт център. „Беше интересно, учителите бяха много талантливи и ни палеха за работата.“, разказа пред децата от „Пастело“ за силата на добрата мотивация Пламена Пелант.

  Когато усвоява техниката, започва да рисува свои проекти по къщите на приятели, по оградите им, по гаражите и навсякъде, където ѝ дадат картбланш. „Тази възможност за мащабна изява дава много по-различна емоция от това да си пред платното- можеш да разпръскваш боята на големи разстояния. Графитите са разпространени като изкуство и стават все по популярни. Дават свобода, но  един автор трябва и да се съобразява, за да стане рисунката му едно цяло с околната среда.“

  Графити или графито са рисунките или надписите на обществени места-по фасадите на къщи, в метрото, по огради. Те са част от неформалната градска култура. Учените смятат, че корените им са далеч назад във времето. Според някои изследователи за първоизточник на графитите се приемат още пещерните рисунки на първите хора.

  Но графитите най-мащабно се появяват през 20-ти век с хип-хоп и рап културата. Първоначално се смятат за вандалска проява, но с течение на времето, с влиянието на художници като Банкси, някои от тях стигат статуса на изкуство.

  И ако някога графитите са се използвали за начин на общуване между бандите, то днес в повечето случаи те изпълват неугледните градски пространства с послания, дори по социални теми.

  „Ако сме стрийт артисти трябва да се съобразяваме - не може без разрешение, първо и второ- не може да вземем спрей и на нова мазилка на сграда, например, да започнем да драскаме самоволно. Това различава артистите от вандалите-хубаво е да се рисува с план и разрешение, предварително се правят проекти, за да се знае какво ще бъде нарисувано.“ Именно планировката-от зараждането на идеята до начина ѝ на изпълнение прави графитите изкуство", научиха децата от „Пастело“ в първия си графити урок.

  С помощта на Пламена Пелант пространството пред ДНА те превърнаха в арт зона и за първи път пробваха да рисуват със спрей. Като за първи път обаче те пробваха на големи платна, а не направо върху стена. „Трябва да си сигурен точно какво правиш, да си усвоил добре техниката, за да оставиш след себе си красиво послание“, посъветва ги лекторката им.

  Идеята на ръководителите на школата е за още бъдещи съвместни проекти с Пламена Пелант, в които тя да споделя с хасковските таланти наученото в арт училището ѝ в Чехия.

  Красимира Славова
   

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 15.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
  15 юли 2020
  Последни новини