От х:

Днес в x:

7 °C

Пламена Пелант: В Чехия уличните художници намират все по-голяма изява

  Стрийт арт формите на изява стават все по-разпространени в градовете в Чехия. Уличните художници в Пилзен имат възможност за реализация и дори в много от случаите местната община ги търси за съвместна работа. За това разказа пред малките художници от хасковската школа „Пастело“ Пламена Пелант, която ги въведе в магията на графитите.

  Допреди няколко години Пламена Пелант живее в Чехия. От десет годишна е там и в арт училището в Пилзен завършва средното си образование.

  Днес Пламена  работи в  хасковска фирма. Именно от фирмата ѝ работодател са я препоръчали на ръководителите на школата Даниел Русев и Калина Чакалова, като лектор, и дори спонсорираха графити урока на децата в Хасково, като им осигуриха разноцветните спрейове.

  Започва да рисува много малка под давление на майка си. Истински я вдъхновява училищен конкурс, в който трябвало да измислят модели на дрехи. Печели конкурса и тогава тръгва желанието ѝ да стане дизайнер.

  В средното училище в Пилзен се учи да проектира и шие дрехи. Но там учениците, които рисуват, се развиват и в много други направления в изобразителното изкуство. Тя избира като допълнение именно изява в голям формат. „Когато се подготвях у дома никога не ми достигаше мястото, затова графитите ми харесваха.“, разказва Пламена и си спомня, че един от първите ѝ проекти, заедно със съучениците ѝ  в Пилзен, е изрисуването с графити на стар пивоварен склад, превърнат от местната община в арт център. „Беше интересно, учителите бяха много талантливи и ни палеха за работата.“, разказа пред децата от „Пастело“ за силата на добрата мотивация Пламена Пелант.

  Когато усвоява техниката, започва да рисува свои проекти по къщите на приятели, по оградите им, по гаражите и навсякъде, където ѝ дадат картбланш. „Тази възможност за мащабна изява дава много по-различна емоция от това да си пред платното- можеш да разпръскваш боята на големи разстояния. Графитите са разпространени като изкуство и стават все по популярни. Дават свобода, но  един автор трябва и да се съобразява, за да стане рисунката му едно цяло с околната среда.“

  Графити или графито са рисунките или надписите на обществени места-по фасадите на къщи, в метрото, по огради. Те са част от неформалната градска култура. Учените смятат, че корените им са далеч назад във времето. Според някои изследователи за първоизточник на графитите се приемат още пещерните рисунки на първите хора.

  Но графитите най-мащабно се появяват през 20-ти век с хип-хоп и рап културата. Първоначално се смятат за вандалска проява, но с течение на времето, с влиянието на художници като Банкси, някои от тях стигат статуса на изкуство.

  И ако някога графитите са се използвали за начин на общуване между бандите, то днес в повечето случаи те изпълват неугледните градски пространства с послания, дори по социални теми.

  „Ако сме стрийт артисти трябва да се съобразяваме - не може без разрешение, първо и второ- не може да вземем спрей и на нова мазилка на сграда, например, да започнем да драскаме самоволно. Това различава артистите от вандалите-хубаво е да се рисува с план и разрешение, предварително се правят проекти, за да се знае какво ще бъде нарисувано.“ Именно планировката-от зараждането на идеята до начина ѝ на изпълнение прави графитите изкуство", научиха децата от „Пастело“ в първия си графити урок.

  С помощта на Пламена Пелант пространството пред ДНА те превърнаха в арт зона и за първи път пробваха да рисуват със спрей. Като за първи път обаче те пробваха на големи платна, а не направо върху стена. „Трябва да си сигурен точно какво правиш, да си усвоил добре техниката, за да оставиш след себе си красиво послание“, посъветва ги лекторката им.

  Идеята на ръководителите на школата е за още бъдещи съвместни проекти с Пламена Пелант, в които тя да споделя с хасковските таланти наученото в арт училището ѝ в Чехия.

  Красимира Славова
   

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 05.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
  05 апр 2020
  Последни новини