От х:

Днес в x:

Стрийт художничка от Димитровград превръща в арт пространства улици на Хасково

    Тя е на 30 години. Увлича се от мащабите и пространството. Харесва й да предизвиква минувачите по улицата да се усмихват. Да оставя послания в цвят и думи на обществени места.

    Художничката Пламена Пелант е от Димитровград, но Хасково малко по малко се превръща в нейното огромно творческо платно.

    Във фирмена база в индустриалната зона и на няколко улици в областния град тя вече е оставила своя отпечатък.

    А техниките на графити е учила в Пилзен. В чешкият град, където живее от десет годишна допреди няколко години, когато отново се завръща в България, тя завършва средното си образование в тамошното арт училище.

    Пътят й като уличен творец в Хасково тръгва преди година от идеята в 14-то издание на фестивала „Театър, обичам те“ да бъде включен и графити фест, който спонсорират тогавашните работодатели на Пламена.

    Изрисуваните от нея и още няколко художници пана са разпродадени с благотворителна цел в подкрепа на развитието на младите таланти.

    След като регистрират интерес към тази форма на изкуството, работодателите на Пелант предоставят необходимите й материали, за да превърне от скучния метален капак на трансформатора на един от обектите им в донкихотовско приключение.

    Дон Кихот с послание към детската наивност и чистотата на стремежа към търсенето на доброто, макар грешките, които правим докато сме млади, е темата в първата й рисунка в откритото обществено пространство, прави я в средата на март 2019 година. От нея започва разкрасяването на малката уличка „Стефан Караджа“. А портретът на Караджата е редом там до този на Хаджи Димитър.

    Съсед от улицата харесва идеята и разрешава на художничката да направи рисунка върху металната му ограда. В нея Пламена Пелант вплита идеята за стремежа към знанието, което повдига завесата и открива на човек тайните на света около него.

    Много от идеите подсказват тогавашните й работодатели. „Благодарение на желанието и усещането за изкуство на Веско и Велина Недеви, и тяхната подкрепа, се родиха голяма част от идеите, които реализирах“, споделя стрийт художничката.

    И за да влезе в злободневната световна тема на днешното време-здравната пандемия, авторката придава в една от рисунките си тъгата по това как мерките за дистанция, свързани с разпространението на Ковид, разделят хората. Нея рисува по време на извънредното положени през пролетта. Изобразила е роботи с маски на две различни планети. Посланието й е, че разделите тежат, но дори на физическа дистанция един от друг, трябва да намираме време да си казваме „Обичам те“ и да засвидетелстваме внимание към близките си хора.

    Докато е рисувала на различни обекти по улицата, е имала различни случки, показателни за това как хасковлии по различен начин възприемат стрийт изкуството.

    Дори са викали полицейски патрул, за да я провери дали не съсипва нечие имущество и не загрозява общественото пространство. Тази случка завършва с добър край, след като полицаите на мястото се уверяват, че става въпрос за добронамереност, за изкуство, не за хулиганска проява, разказва Пламена. Тя не се сърди на човека, които е бил мнителен и е подал сигнала, защото разбира, че все още няма силни традиции на този начин на изява в по-малките градове у нас.

    Но в спомените си от творческия процес пази и прекрасния коментар на минувачка, която й споделя, че откакто я е забелязала да рисува на ул. „Стефан Караджа“, променила маршрута си и всяка вечер минава точно по малката уличка на път към дома си. „Когато съм тъжна или съм имала тежък ден, минавам оттук, за да се разведря и да си оправя настроението“, споделила й жената.

    „В думите на тази жена е истинският смисъл на това, което правя. Затова рисунките си проектирам така, че да бъдат послания към хората“.

    В базата в индустриалната зона на града, където допреди няколко месеца е работила, Пламена Пелант също е оставила своя почерк.  Велина Недева казва, че част от скучните голи стени на някои от сградите в базата след нейната намеса, са вече цветни пана, които носят настроение и освежават деня на всички наоколо.

    Художничката е имала и няколко частни поръчки. Хората си поръчват рисунки на различни теми, но всичко е в огромни размери. Някои от тях й разказват за мечтите си и тя ги претворява по стените на домовете им, други пък искат да им нарисува красив свят, в който да потъват след тежкото ежедневие. Така се появява на вътрешната стена на оградата на имот на хасковлия джунгла с пъстроцветни папагали, лиани, шимпанзета, жирафи.

    На оградата на ул.“Добруджа“ пък е изрисувала по желания на собственика на имота, който е почитател на високопроходимите автомобили, офроуд приключение.

    В Чехия стрийт изкуството става все по популярно и местната администрация сама търси художниците за съвместна работа по обекти в града и за превръщането им в цветни пространства, разказва Пламена.

    “Държа връзка с моите съученици и преподаватели от Пилзен и те ми разказват, че рисуват графити в подлези и надлези и така правят иначе тези не толкова приятни пространства в приветливи места. Често дори те се превръщат в част от атракците на града и гостите се снимат за спомен там.“

    И в Хасково, и в Димитровград художничката ежедневно се натъква на обекти, които смята че може да впише по артистичен начин в пространството и те да стоят като украса, вместо да го загрозяват.

    За преобразяването на някои от тях дори има планове. И мечтае един ден да може да ги осъществи.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      Ча
      Чабе
      28 -1
      20:06, 4 ное 2020
      Браво,много е красиво.Особено патриотичните рисунки са върха.
    • 2
      По
      Почитател
      18 -2
      20:17, 4 ное 2020
      Къде мога да се срещна с момичето. Имам ограда за рисуване
    • 3
      Си
      Сиера 90
      28 -1
      22:47, 4 ное 2020
      Поздравления и най после да се случи нещо хубаво в града и различно от сивите и грозни огради .Защо общината не помогне и спонсорира младото момиче таланта и се вижда от километър поне, а спят зимен сън пак ?
      • Ес
        Естет
        11 -1
        06:49, 5 ное 2020
        Няма далавера, за това.
    • 4
      Ст
      Стружка
      6 -3
      23:10, 4 ное 2020
      Защо не рисува и в Димитровград?
      • Ак
        акжуртС
        10 -5
        23:52, 4 ное 2020
        Защото няма хора.
      • Пл
        Плам
        17 -2
        09:10, 5 ное 2020
        Рисувам и в Димитровград 😊
    • 5
      Чу
      чудо
      25 -1
      07:11, 5 ное 2020
      Страхотна е! Браво, момиче!
      • Пл
        Плам
        22 -2
        09:13, 5 ное 2020
        Благодаря, радвам се че оценяте това което правя.❤️
    • 6
      So
      solo
      17 -2
      09:52, 5 ное 2020
      Най-после доживях да прочета една добра новина под която да няма просташки или обиден коментар ...
    • 7
      Гр
      гражданин
      14 -1
      10:00, 5 ное 2020
      Прекрасни картини, така града придобива по-красив облик в мрачното ежедневие. Адмирации и за Велина и Веско Недеви.
    • 8
      De
      Delcheva
      8 -1
      13:27, 5 ное 2020
      С удоволствие допълвам, че благодарение на удивителният талант на Плами грейна с невероятни рисунки и металната ограда откъм централния/северен/ вход на ОУ"Христо Смирненски" и чудесно допълни благоустрония северен двор на училището по проекта"Междучасие в двора", финансирано ПУДООС.
    • 9
      За
      Запознат
      9 -1
      13:34, 5 ное 2020
      Идеята да се рисуват върху стени и дувари на къщи /първоначално ликовете на известни личности/се зароди преди повече от 20 години в село Старо Железаре. Беше като тънък слънчев лъч в мрачното българско ежедневие. Сега "Слънцето" започна да изгрява и над други населени места. В Пловдив върху скалите на Бунарджика грейнаха ликовете на редица български възрожденци. В Ямболско също "пропя първата художествена птичка". Дано идеята на това сладко девойче вдъхнови и мнозина други "графити" , някои от тях с безспорен талант за промяна на този сив и тъжен пейзаж в занемарените ни и потънали в боклук / в прекия и преносен смисъл на думата/ изоставени от хората и забравени от Бога градове.
    • 10
      Й
      й
      4 -1
      20:56, 5 ное 2020
      Не браво,а направо,супер.
    • 11
      Зл
      Златева
      3 -1
      19:11, 9 ное 2020
      Страхотно!!! От години си мечтая някои сгради в Димитровград да засияят по този начин! Ако проявявате интерес, бихте могла да помогнете за по-доброто настроение в двора на Дневен Център за деца с увреждания ♥️
    Последни новини