От х:

Днес в x:

2 °C

Изкуството обединява: Графити фестивал на оградата на бежанския лагер в Харманли

  Послания за мир, толерантност, съвместно съжителство. Но изразени не с думи, а със спрей и боя.

  Седем художници от цяла България-Пловдив, Варна, Русе,София, се включиха в четвъртото издание на Графити фестивала в Харманли тази година. В него те рисуват своите картини по оградата на Регистрационно-приемателния център и превръщат бетонните сиви пана на бежанския лагер в картинни послания.

  В събитието за поредна година вземат участие и ученици от местни училища, а в подготовката на стената за рисуване са се включили и търсещи международна закрила лица от Чад и Иран.

  По външната ограда на стената рисуват шестима художници, а вътре при всички мерки за безопасност, свързани с коронавируса, е допуснат един творец.

  Идеята, с която продължаваме инициативата, е да променим нагласата за хората, търсещи закрила у нас чрез изкуството. Защото изкуството, обединява, а не разделя. И художниците, които участват всяка година, вплитат в картините си своите позитивни послания, че търсещите у нас закрила, са хора със своите професии и умения, и могат да бъдат част от нашето общество, да живеем заедно, да сме си полезни. За възможността на различните култури да съжителстват в хармония, споделя Милена Николова от Мисията в България на Международната организация по миграцията /МОМ/, която е организатор на Графити фестивала.

  Началото му беше сложено през 2017 година с подкрепата на община Харманли, която и досега съдейства той да се състои.

  Тази есен Фестивалът приключва на 2-ри октомври. За четирите му издания над половината от дългата около километър стена е вече покрита с рисунки.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Пе
   Пенсионерка
   2 -11
   14:21, 1 окт 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ув
    уважаема
    3 -1
    09:01, 2 окт 2020
    а вие можете ли да нарисувате нещо подобно? вероятно сте имала двойка по рисуване и което е по-лошото двойка и в живота защото нямате вкус, като не ви харесва не ги гледайте, не давайте мнение, когато не разбирате
   • ИТ
    и това ще отмине
    0 0
    14:27, 2 окт 2020
    Джендъри, бабо, какво да ги правиш.
  • 2
   Ре
   Реването
   2 -2
   19:32, 1 окт 2020
   Откъде са парите, с които им плащат???

  Хороскоп за 28.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
  28 ное 2020
  Последни новини