От х:

Днес в x:

4 °C

Изкуството обединява: Графити фестивал на оградата на бежанския лагер в Харманли

  Послания за мир, толерантност, съвместно съжителство. Но изразени не с думи, а със спрей и боя.

  Седем художници от цяла България-Пловдив, Варна, Русе,София, се включиха в четвъртото издание на Графити фестивала в Харманли тази година. В него те рисуват своите картини по оградата на Регистрационно-приемателния център и превръщат бетонните сиви пана на бежанския лагер в картинни послания.

  В събитието за поредна година вземат участие и ученици от местни училища, а в подготовката на стената за рисуване са се включили и търсещи международна закрила лица от Чад и Иран.

  По външната ограда на стената рисуват шестима художници, а вътре при всички мерки за безопасност, свързани с коронавируса, е допуснат един творец.

  Идеята, с която продължаваме инициативата, е да променим нагласата за хората, търсещи закрила у нас чрез изкуството. Защото изкуството, обединява, а не разделя. И художниците, които участват всяка година, вплитат в картините си своите позитивни послания, че търсещите у нас закрила, са хора със своите професии и умения, и могат да бъдат част от нашето общество, да живеем заедно, да сме си полезни. За възможността на различните култури да съжителстват в хармония, споделя Милена Николова от Мисията в България на Международната организация по миграцията /МОМ/, която е организатор на Графити фестивала.

  Началото му беше сложено през 2017 година с подкрепата на община Харманли, която и досега съдейства той да се състои.

  Тази есен Фестивалът приключва на 2-ри октомври. За четирите му издания над половината от дългата около километър стена е вече покрита с рисунки.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Пе
   Пенсионерка
   2 -11
   14:21, 1 окт 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ув
    уважаема
    3 -1
    09:01, 2 окт 2020
    а вие можете ли да нарисувате нещо подобно? вероятно сте имала двойка по рисуване и което е по-лошото двойка и в живота защото нямате вкус, като не ви харесва не ги гледайте, не давайте мнение, когато не разбирате
   • ИТ
    и това ще отмине
    0 0
    14:27, 2 окт 2020
    Джендъри, бабо, какво да ги правиш.
  • 2
   Ре
   Реването
   2 -2
   19:32, 1 окт 2020
   Откъде са парите, с които им плащат???

  Хороскоп за 22.04.2021

  Последни новини