От х:

Днес в x:

Недекларирана валута за над 1,6 млн. лв. разкриха митничарите за две денонощия

Изображение 1 от 4

    Пет случая на недекларирана валута разкриха митнически служители в рамките на по-малко от две денонощия през изтеклия уикенд. Между 17-ти и 19-ти септември при проверки на три товарни автомобила и на две леки коли на ГКПП Капитан Андреево, ГКПП Дунав мост – Видин и ГКПП Кардам са намерени общо 319 275 британски лири, 210 000 щатски долара и 251 000 евро с обща левова равностойност 1 618 835 лева.

    В четири от случаите валутата е открита в конструктивни кухини на превозните средства, а при петия случай пътниците укрили парите в багажа и дрехите си.

    Случаят на ракрита контрабанда на граничния пункт Капитан Андреево е от 18-ти септември. Проверка е направена на влекач с полуремарке, с турска регистрация, по метода „анализ на риска“. Камионът, пътуващ от Великобритания през България за Турция, е селектиран за щателна митническа проверка, при която в конструктивна кухина в шофьорската кабина митническите инспектори от Териториалната дирекция на Митница Бургас откриват пакети с британски лири в банкноти с различен номинал.

    Общото количество на откритата валута е 319 257 британски лири с левова равностойност 714 470 лева.

    По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на надзора на Районна прокуратура –Хасково-Териториално отделение-Свиленград.
    На същата дата при две отделни проверки в района на ГКПП Дунав мост 2 при Видин митнически служители от ТД Митница Русе установяват общо 186 000 евро. Сумата е с левова равностойност 363 784 лева. Открита е в два товарни автомобила, пътуващи със стока от държави от Западна Европа към Турция.

    Шофьорите – турски граждани, не са декларирали пренасяната от тях валута при запитване от митническите инспектори.

    При последвалите щателни проверки митническите служители откриват съответно 100 000 и 86 000 евро в конструктивни кухини на кабините на двата товарни автомобила.

    На водачите са наложени санкции съгласно Валутния закон.
    Ден по-рано – на 17-ти септември, в района на ГКПП Кардам недекларирана валута е открита и в лек автомобил с украинска регистрация. Колата пътува от Турция за Украйна. Служителите от ТД Митница Варна откриват в кутията на въздушния филтър три прозрачни полиетиленови торби с доларови банкноти с обща стойност 200 000 щатски долара. Още 10 000 долара са извадени от жабката на автомобила.

    За установената недекларирана обща сума от 210 000 USD, с левова равностойност 413 452 лева, на водача на автомобила е съставен акт по Валутния закон.
    Недекларирани 65 000 евро с левова равностойност 127 128 лева са открити и на 19-ти септември рано сутринта на ГКПП Капитан Андреево при проверка на лек автомобил с българска регистрация. Водачът и неговата съпруга - български граждани, пътуват от България за Турция. Заявяват, че пренасят общо 20 000 евро.

    По искане на граничните полицаи обаче е извършена щателна митническа проверка. При нея в личния багаж на мъжа митническите инспектори откриват 35 000 евро, а в горното бельо и в дамската чанта на жената са намерени още 30 000 евро.

    На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини