От х:

Днес в x:

Омбудсманът иска законодателни мерки за продажбата на „райски газ“ на деца и младежи

Набиращата скорост мода при тинейджърите и младите хора у нас за използването на диазотен оксид, популярен като „райски газ“, тревожи все повече обществото ни. Флаконите се продават по интернет и дори в големите магазинни хранителни вериги на достъпни цени. А субстанцията от флаконите се използва за опияняване от младежите. Използват газа през балони, но напоследък за по-добър ефект и направо от флаконите.

С настояване за законодателни мерки в тази посока към здравния министър и властите се обърна и омбудсманът проф.Диана Ковачева. Тя сезира министъра на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова, председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. Антон Тонев и председателя на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев за жалби от родители и граждански организации, в които те сигнализират за масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на „райски газ“.

Омбудсманът настоява да бъдат взети скорошни и адекватни мерки срещу разпространението на този вид дрога сред младежите.

В разпространеното становище Диана Ковачева посочва, че младите хора „дишат“ балони с райски газ на партита, лични празници, в дискотеки и барове.

„Тези балони се продават свободно и легално, а доставката им онлайн е почти светкавична“, отбелязва тя.

Омбудсманът препоръчва законодателни промени, ограничаващи разпространението и продажбата на райски газ; разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включат образователни институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да информират обществото за опасностите от употребата на диазотен оксид. Проф. Ковачева се обръща и към Комисията за защита на потребителите, която да осъществи административен контрол върху целия вътрешен пазар за стопиране разпространението и продажбата сред децата на опасната стока.

В публикация Haskovo.net вече алармира за проблема. Модата на райския газ не подминава и южния град. Все по-често на общоградски места минувачите намират празни флакони от газа.

Диана Ковачева подчертава, че в хода на проверката, която е образувала, е потърсила водещи лекари педиатри, които са изразили мнение, че диазотният оксид е много опасен, особено когато се използва в комбинация с други вещества, наркотици или алкохол. Тя алармира, че райският газ създава нереална представа за действителността, а след неговата употреба са налице рискове за изпълнение на рутинни ежедневни действия-ходене, качване на стълби. Освен това хората, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните - те халюцинират, изпаднат в психоза, дори са склонни към самоубийство.

Едно от приложенията на райския газ е в хранителната сфера-като пропелент за бита сметана в сладкарството, заради което е и достъпен в някои хранителни магазини абсолютно легално.

Този вид газ се използва за медицински интервенции, но все по-рядко. В Многопрофилната болница на Хасково вече е заменен с други анестетици, посочи д-р Георги Гелов. Няма засега случаи в Спешното, при които да са доведени младежи, които са със симптоми на токсилогичност вследствие на употреба на диазотен оксид. Ситуацията обаче може да бъде много тежка, предупреди той.

„Родителите настояват да се предприемат интегрирани действия и адекватни мерки, като посочват, че само техните родителски насоки и разговори не са достатъчни, а трябва много сериозно внимание на държавно ниво на този опасен за децата проблем“, допълва омбудсманът в становището си.

В становището си Диана Ковачева посочва още, че вече има редица държави, които са отчели рисковете при употребата на райския газ и са предприели действия, които ограничават продажбата му. Тя дава и конкретни примери - в Ирландия продажбата на райски газ на лица под 18 години е криминализирала, а датското правителство още през 2020 г. след редица обезпокоителни инциденти, приема пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни.

„Установява се, че още в края на 2021 г. на заседание на Националния съвет по наркотични вещества е прието решението „да се обсъди и изготви становище относно вредата и потенциалните рискове от употребата на диазотен оксид „райски газ“, но до днешна дата няма такова публично становище, нито предприети мерки за ограничаване на неговото разпространение и употреба“, подчертава Диана Ковачева.

По тази причина омбудсманът настоява проф. Асена Сербезова да я запознае със становището на Националния съвет по наркотични вещества, както и с предприетите мерки по доклада му. А от председателя на Комисията по здравеопазването в парламента - да организира специално заседание по въпроса, в което да участват всички заинтересовани страни – компетентните органи, родителските организации и лекари.

Трябва да има специален режим за продажбата на флаконите диазотен оксид-само на лица над 18-годишна възраст и то в лицензирани магазини и сайтове, категоричен е педиатърът от Хасково д-р Марио Янакиев. В своята практика той също не е имал случай досега на млад пациент или сигнали от родители на младежи пострадали от употребата на „райски газ“, но казва, че модата, която е тръгнала, рано или късно ще ни залее. В тийнейджърската възраст децата търсят различни развлечение. Когато вид дрога е достъпна за тях, те я смятат за безобидна, но това е само на пръв поглед. „Райският газ“ може да е първа стъпка към зависимост и преминаването към по-тежки субстанции, казва медикът, затова и е категоричен в становището си, че продажбата на флаконите трябва да бъде ограничена и регламентирана законодателно.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ша
    Шарл Верстапен
    1 -5
    13:06, 25 юли 2022
    Е не, сега за да забия ученичка, ще трябва да дам... Виж коментара
    • Ад
      адас
      5 0
      13:59, 25 юли 2022
      ученичка да имаш, по цял ден на балони да е
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини