От х:

Днес в x:

Проверяват обектите за продажба на райски газ на непълнолетни и в Хасково

Изображение 1 от 5

    Проверки за продажбата в обекти и заведения на флакони диазотен оксид, или както веществото е по-известно като райски газ, вървят и в Хасково. Те се извършват от експерти от Комисията за защита на потребителите по места.

    До масовите проверки в цялата страна се стигна след настояване на омбудсманът Диана Ковачева до здравния министър и до парламента за промяна в регламента за продажбата на райски газ.

    Този вид дрога-евтина и достъпна е много разпространена в последните години в Европа, а вече модата набира сериозна скорост и у нас. На пръв поглед вдишването на газа през балончета се счита за безобидно, но всъщност  практиката за леко упойване по този начин води често до пристрастяване, а вече има съобщения и за случаи на детоксикация.

    Комбинация от алкохол и райски газ вкара в „Пирогов” дете на 15 години само преди дни. За случая разказа в общественото пространство майка му. А междувременно на едно от последните си заседания 47-мия Парламент забрани продажбата на диазотен оксид на непълнолетни на лица под 18-годишна възраст и употребата му в закрити обществени места с промени в Закона за здравето. Забраната езасяга територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места в това число и дискотеки и клубове и е включително и за онлайн продажба. Забраната няма да важи за продажбата на райски газ за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост. 

    Промените вече са в сила след обнародването им в Държавен вестник от 2-ри август 2022 година.

    На територията на Хасковска областпроверки са извършени в Свиленград през миналата седмица, но не са открити нарушения. Екип от КПЗ в Хасково влезе в обект за продажба на парти артикули и в областния град. В този обект също  не беше констатирано нарушение. Продавачката дори обясни, че от седем години изобщо не се продават в обекта флакони с диазотен оксид. Балоните надуват единствено с хелий. Призна обаче, че често имат въпроси от купувачи, които влизат в магазинчето и питат за наличието на райски газ. Търсят ги всякакви хора и по-възрастни, и по-млади, дори и тийнейджъри, стана ясно от думите й.

    Проверките продължават и в други обекти. При установени продажби в разрез със закона глобата за физически лица варира между 800 и 1500 лева. При повторно нарушение ще се налага санкция от 1500 до 3000 лв. За юридическите лица тя е от 3000 до 6000 лв. за първо нарушение и от 5000 до 12 000 лв. за второ нарушение.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      И
      И
      12 -1
      23:03, 3 авг 2022
      Проверяват ли ,голям смях .
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини