От х:

Днес в x:

В областта: само Хасково без сключени договори за чистене на снега

Всички общини на територията на областта имат сключени договори с фирми за снегопочистване или такива предстоят да се сключат до края на октомври. Изключение прави община Хасково, където за града и четвъртокласната пътна мрежа е обявена процедура по закона за обществените поръчки, а договорът се очаква да бъде сключен през декември. Дотогава при определени ситуации и снеговалеж пътищата в общината ще почиства фирма “Екопрогрес”. Това констатирала специално назначената от областния управител Румен Данев комисия, която от 28 септември до 15 октомври извърши редица проверки по общини и районни структури за готовността им за работа при усложнена зимна обстановка. Комисията бе председателствана от зам.-областния управител Николай Нанев и Стефан Марков, секретар на Областния съвет за сигурност.

При проверките бе акцентирано на: сключени договори на общините с фирмите за снегопочистване, незавършени ремонти на пътната мрежа, наличие на определени места за паркинги и стоянки за чакащи автомобили, планът за снегопочистване, оперативния план на общината, взаимодействие между общини, КАТ, Пътна полиция и Гражданска защита, състояние на пътната маркировка, връзката между общината или структурата със средствата за масово осведомяване.

От Областно пътно управление Хасково декларират, че разполагат на 90% със сол и пясък за предстоящия зимен сезон. Основният им проблем е наетата техника и нямат информация коя фирма от миналата година не е получила парите си. В момента за това се прави запитване и за резултатите от него ще бъде уведомен и областния управител. От Пътното представят план за временна организация за отбиване на ТИР-овете при необходимост. Ще функционира и денонощен телефон, на който гражданите да се уведомяват за състоянието на пътищата. Проблем през зимата може да създаде пътят между Симеоновград и Гълъбово, а участъкът между Симеоновград и Харманли, който сега е в ремонт, ще бъде отворен на 15 ноември 2009 г.

Органите на КАТ вече са оторизирани да съставят актове на фирмите, ако забележат, че пътя не е почистен.

От началото на този месец Метеорологичната станция в Хасково е сключила договор с Пътното за предоставяне на метеорологична прогноза. От институцията имат готовност за анализи и прогнози за всички реки и язовири на територията на областта.

С 5 специализирани медицински екипа, с които може да се окаже помощ в целия регион, разполага МБАЛ Хасково. От там имат готовност да разкрият 160 допълнителни легла при необходимост.

Регионална дирекция “Автомобилна администрация” пък ще извършва внезапни проверки по автогарите.

При проверката на поделение 52740 е установено, че военната част ще помогне при кризисна зимна обстановка с модулно формирование от 35 души, 4 ЗИЛ-а, БАТ, 3 МТБ-а, както и санитарен автомобил с повишена проходимост.

Всички общини на територията на областта имат сключени договори с фирми за снегопочистване или такива предстоят да се сключат до края на октомври. Изключение прави община Хасково, където за града и четвъртокласната пътна мрежа е обявена процедура по ЗОП, а договорът се очаква да бъде сключен през декември. Дотогава при определени ситуации и снеговалеж пътищата в общината ще почиства фирма “Екопрогрес”.

Haskovo.net

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини