От х:

Днес в x:

Миглена Тянкова: Необходима е промяна в двете квоти на Съдийската колегия

„Кадровата необезпеченост на всички нива в общите съдилища, проблемите, свързани с атестационните процедури, неравномерната натовареност на отделните органи на съдебната власт по нива, съдебната карта, електронното правосъдие, предизвикателствата, пред които са изправени окръжните и апелативните съдилища след закриването на спецпрокуратурата“. Това са част от проблемите пред следващия Висш съдебен съвет, които посочи съдия Миглена Тянкова – председател на Окръжен съд – Хасково и кандидат за новия ВСС. Тя ги изтъкна в интервю за БНР.  Попълването на професионалната квота на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) продължава. Утре и в неделя ще бъде гласуването.

Миглена Тянкова е с 23-годишен стаж в системата. Два пъти е председател на Окръжен съд Хасково, преди това беше началник на Районния съд в областния център. Но преди да бъде избрана за административен ръководител е била редови съдия и в двете съдилища.

Тя коментира още, че спешно трябва да бъдат направени някои промени в структурата и състава на ВСС.

„Категорична съм, а и мои колеги, че съдийската колегия е необходимо да има промяна в двете квоти – трябва да има мнозинство от съдии, избирани от съдии, с представителство на всички нива на съдилищата, застъпено с регионално такова. Трябва да се предвиди и допълнително основание за предсрочно прекратяване на мандат, в случаите когато не е оправдано доверието на тези, които са го избрали.“

Миглена Тянкова каза още, че трябва да има изискване към членовете на ВСС да притежават управленска компетентност и призова колегите си да гласуват.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Вя
    Вятърът на промяната
    17 -1
    21:34, 24 юни 2022
    Най-напред тая от снимката трябва да се промени
    • Ра
      Ранчева
      14 -1
      06:19, 25 юни 2022
      Наглост
    • Фъ
      Фъкю
      16 -1
      08:03, 25 юни 2022
      Навремето един от групировката,, Корона инс,, в едно интервю пред журналистката Светослава Рудолф беше казал така. - Няма висш служител в съдебната система който да не е назначен без съгласието на групировките. Кратко точно и ясно...
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини