От х:

Днес в x:

Миглена Тянкова: Новият председател на Окръжен съд – Хасково трябва да е независим и с управленски опит

Председателят на Окръжен съд Хасково Миглена Тянкова, която преди дни бе избрана за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) даде брифинг пред медиите днес. Тя коментира проблемите в съдебната система и ситуацията с предстоящия конкурс за избор на титуляр за поста й в Хасково.

„Надявам се искрено да успеем да направим работещ екип във ВСС“, заяви съдия Тянкова. По думите й това ще се случи, защото голяма част от Съвета са административни ръководителите, а другите са заместник-председатели, въпреки че от години наред са наричани „съдебни номенклатури“, а във всички европейски държави и в стратегически документи на Европейския парламент се нарича „административен капацитет“.

Тя коментира, че има много проблеми в съдебната система, които са видими за всички работещи в нея. Поясни, че те са били отлагани във времето. Уточни, че в общите съдилища от районно ниво до Върховен касационен съд има абсолютно непопълване на съдийски щатове.

„Големият проблем са конкурсните процедури, които продължават според мен в един абсолютно неразумен срок. Не е нормално конкурсът за повишаване в длъжност да продължава близо 5 години“, заяви съдия Тянкова. Според нея новият ВСС трябва да работи за промени в няколко насоки. Приоритетно това са кадрова обезпеченост, промяна в конкурсните процедури за повишава в длъжност и атестационните процедури, предприемане на конкретни положителни мерки, частично изравняване на натовареността на отделните нива, нова съдебна карта. Смята, че съдебната система е пред кадрови колабс.

До встъпването й в новата длъжност във ВСС, съдия Тянкова ще продължи да разглежда дела в Окръжен съд – Хасково. Процесите, в които тя е докладчик, трябва да приключат до 3 октомври, когато изтича мандатът на настоящия ВСС, защото в противен случай те трябва да започнат отначало. Не е ясно обаче колко е броят на тези дела. Тя заяви, че тепърва ще прави равносметка и приоритетно ще бъдат разгледани.

Припомняме, че Тянкова е председател на Окръжен съд – Хасково втори мандат и няма право на трети. За поста й е обявен конкурс и има трима кандидати. Това са заместник-председателят на Окръжен съд – Хасково Милена Дечева, Стратимир Димитров от Окръжен съд – Хасково и председателят на Районен съд – Димитровград Иван Маринов. Не е ясно дали ръководителят ще бъде избран от настоящия ВСС или от новия, тъй като текат процедури по атестиране на съдии.

„Едни от най-важните качества за председател според мен, а и за членове на Съвета, това е независимост от всякакъв ранг, за да можеш да бъдеш безпристрастен и да вземаш решения не под натиск, без значение вътрешен или външен. Едно от най-важните задължения на всеки председател е да се грижи за колегите си и да отстоява независимостта, както на съда, така и на всеки един пострадал. Ние имаме много жалби срещу колеги от различни граждани, недоволни от решения на съдилищата. Стигали сме до проверки, включително от ДАНС. Работата на председателя е да бъде обективен и да даде защита на магистратите, и аз смятам, че това е много важно качество. Отделно от това се изисква управленска компетентност. Понякога от вратата трябва да се вземат решения, примерно при непланирано отсъствие на служител трябва да се разместят служителите, за да се поемат оголените звена. Един председател трябва да може да взема и тежки, и непопулярни решения, както и да носи управленска отговорност“, заяви съдия Миглена Тянкова. Тя допълни, че ръководителят в никакъв случай не трябва да бъде лабилен. Изрази надежда, че следващият председател на хасковския съд ще надгради това, което е направила през последните 10 години.

„Смятам, че всичко положително, което е постигнато, трябва да бъде надграждано и довършвано. Това важи и за ВСС“, категорична беше съдия Тянкова.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини