От х:

Днес в x:

Новият подвариант на Омикрон потвърден в Румъния, двоен ръст на заразени в Гърция

В Румъния са потвърдени три случая на заразяване с подварианта BA.5 на Омикрон, съобщи епидемиологът Октавиан Журма във Фейсбук. Според епидемиолога е въпрос на време подвариантът ВА.5 да измести като преобладаващ подварианта BA.2, пише днес в. „Адевърул“.

Наличието на нови подварианти на Омикрон може да доведе до значително увеличение на случаите на КОВИД-19 в държавите от ЕС през следващите седмици и месеци, съобщиха по-рано през седмицата от българското здравно министерство.

Министерството на здравеопазването на Румъния съобщи днес, че през последните 24 са регистрирани 341 нови случая на заразяване, което е с 25 по-малко от предходното денонощие, предаде Аджерпрес. Направени са 12 415 теста.

Най-много нови случаи са установени в Букурещ – 116 и в окръзите Клуж, Тимиш, Долж и Илфов.

Към днешна дата в болници се лекуват 434 заразени с КОВИД-19, което е с 12 души по-малко спрямо предходното денонощие.

Починали са двама души с ковид, а общо от началото на пандемията в Румъния са починали 65 702 души, диагностицирани с КОВИД-19.

Повече от два пъти са скочили случаите на заразени с COVID-19 в Гърция сочат данните от последната седмица, съобщават гръцките медии.

В началото на седмицата новозаразените в страната са били 2 501, а три дни по-късно броят им е нараснал до 5 610.

При смъртните случаи също се бележи ръст – от 10 на 19 броя в рамките на три дни.

Няколко министри от правителството на Кириакос Мицотакис през тази седмица бяха диагностицирани с коронавирус. Положителен тест са дали министърът на отбраната Никос Папайотопулос, министърът на културата Лина Медони и министърът на климатичната криза и гражданска защита Христос Стилианидис.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини