От х:

Днес в x:

Закриха TV 7- Хасково. Окончателно

2 години и девет месеца след началото си, хасковският клон на ТВ 7 бе закрит. От началото на тази седмица излъчването на местна програма е прекратено, а целият новинарски екип е в предизвестие, съобщи директорът на медията Динко Динев. На практика репортерите и техническият персонал са оставени да се спасяват поединично, докато чакат заплатите си за последните два месеца. Очаква се дължимите суми да бъдат изплатени от телевизията-майка до края на октомври. Причината за съкращаването на хасковския клон е, че софийските „седмици“ ще залагат само на ефирно излъчване от столицата без регионални клонове. 4 от 6-те им местни студиа бяха затворени преди година и половина, когато всички минаха на самоиздръжка. Само Стара Загора и Хасково останаха, но сега от ТВ 7-София си искат канала, което автоматично ни изхвърля от играта, каза още Динко Динев.

След закриването на хасковския клон в помещението на телевизията в сградата на бившия дом на техниката остава цялата техника на обща стойност 100 хиляди лева. Персоналът има различна съдба. Главният редактор Дияна Иванова остава в системата като кореспондент на агенция „Фокус“. Водещата Маринела Филипова се прехвърли в новооткритата димитровградска „Ел-ТВ“, но се оказа, че и тя хлопва кепенци след има няма 1 месец работа заради липса на финанси. Репортерът Теодора Тодорова вече е учител в професионалната гимназия по туризъм /бившия ТОХ/. Монтажистът Андрей Андреев остава оператор към кореспондента на БТВ. Другите отиват на борсата-монтажистът Динко Педев, излъчвателят Венци Русев, операторът Илия Илиев. Драмата е пълна при другия оператор-Янко Найденов. Доайенът зад камерата в Хасково трябваше да се пенсионира на 27-ми октомври. Финалът на ТВ 7 Хасково обаче официално е на 15-ти този месец.

Телевизията стартира от януари 2007-ма година. Първото ефирно излъчване бе на 1-ви март. Медията залагаше на разчупен формат от три новинарски блока - сутрешен, следобеден и вечерен. Впоследствие останаха само два. Екипът претърпя няколко промени през годините, като след местните избори се редуцира до настоящия си състав. Така единствената местна телевизия в града остава ТВ „Рекординг-Аида".


Динко Динев: Хасково е обречен да няма спорт и медии!

 Г-н Динев, отдавна се говореше за закриването на ТВ 7 Хасково. Накрая то стана факт. Какви са причините?

- Взимат ни канала, на който излъчваме от Хасково. Така, на практика, дори и да имаме възможността и ресурсите да правим програма, не можем да я излъчваме. Трябва да кандидатстваме за нова телевизия-лиценз, разрешителни и т. н. Процедурата е от 1 до 6 месеца за нашия, новинарски тип телевизия. Виж, за музикалните е по-малко. Трябва да подготвим план за 12-часова или 24-часова програма. Не можем да излъчваме само новини, през другото време да има „син екран“. Това иска принципно нов подход, ресурси, екип. Ние бяхме специализирани в новините.

Значи телевизията не се закрива заради липса на финанси?

- Категорично не. Финансово сме си много добре. От повече от година сме на самоиздръжка, при условие че други 4 клона се отказаха. Ние и Стара Загора останахме и щяхме да продължим да работим. Но и нас ни закриват. Не щат вече клонове.

 Да разбирам ли, че бяхте печеливши?

- Не бяхме печеливши, но не бяхме и губещи. Една телевизия се издържа по два начина - чрез спонсор, който да налива пари, и чрез реклама. Ние бяхме на втория принцип и имахме опции.

 Ако бяхте печеливши, защо не ви запазиха?

- Принципно закриват клоновете. А що се отнася за начина на оцеляване на една медия, бих искал да кажа нещо. Хасково май е обречен да няма спорт и да няма читави медии. Виждате къде ни е спорта, и как футболът ни вече не знам в коя селска група му предстои да изпадне.  Дереджето в момента в медиите е отчайващо. Остава още една телевизия "Рекординг", но и там положението не е цветущо. Това в никакъв случай не ме радва ,нито успокоява. Как може един Благоевград да има 4 телевизии и 5 радиа?! В Хасково, който е по-голям от него, остава 1 телевизия, 1 радио и два вестника. Трагедия за град с претенции. Обществеността и бизнеса трябва да се позамислят.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини