От х:

Днес в x:

Правосъдието крие опит за бягство на сериен убиец

Руско Цанев

Информация за неуспешния опит за бягство на Недялко Димитров - Момата от свиленградския следствен арест бе обявена официално едва днес. Соченият за извършител на 5 убийства Момата пробил стената на килията си с лъжица през нощта срещу 2 октомври, съобщи днес, 13 октомври, шефът на областния пробационен съвет Руско Цанев, под чиято юрисдикция са следствените арести и местата за временно лишаване от свобода. Той описа подробно как килърът е подготвил и извършил опита за бягство. То завърши безславно пред металната решетка в края на коридора, до който Момата успял да се добере през отвора в стената. Ако е успял да съобрази да се вмъкне в някоя от стаите на разследващите полицаи, а оттам да скочи през прозореца, досега серийният убиец да е свобода.

Това провокира и въпроса на Haskovo.net към Руско Цанев: „Щяхте ли да мълчите две седмици и в случай, че Момата бе успял да избяга?“. Цанев отговори, че е подал своевременно информация в главната дирекция на затворите към министерството на правосъдието, откъдето вземали решението за това. Той не бил упълномощен да го прави, дори днешният брифинг бил след съгласие на шефовете в София.

Недялко Димитров- Момата е заподозрян в извършването на пет убийства. Последните две, от които тръгна всъщност разплитането на случая “Момата”, бяха миналата година в Димитровград, когато килърът застреля хладнокръвно в главата семейство Бейтула и Неврие Махмуд. Мъжът е загинал на място, а 19-годишната му съпруга – три дни по-късно в пловдивската неврохирургия. Заподозреният бе арестуван само ден след хладнокръвната екзекуция.

По-късно пред съдия Недялко Димитров призна и за други престъпления. Някои от тях са извършени в съучастие с негови бивши съкилийници в затвора. Момата има зад гърба си 5 излежани присъди и дълъг списък от престъпни познайници.

Ден преди Коледа на 2008-а килърът поиска да бъде променена мярката му за неотклонение от “задържане под стража” в по-лека. Коледа е, а аз вярвам в чудеса, каза пред съда Момата.

Съдът обаче реши, че освобождаването му от ареста няма да е чудо, а по-скоро повод за нови убийства. И го остави зад решетките. Откъдето той замалко да избяга.

Тодор Кръшков

 

 

Полицаите, заловили арестанта  при бягството му
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини