От х:

Днес в x:

Механото чества патронен празник, отличиха изявени ученици

    Професионалната гимназия по механоелектротехника „Стойчо и Кица Марчеви“ в Хасково чества патронен празник днес. На 1 юни 1879 е и рожденият ден на Стойчо Марчев, който заедно със съпругата си Кица даряват лични средства и терена, на който е изградена сегашната сграда на гимназията.

    Патронният празник беше отбелязан тържествено в двора на училището. С грамоти бяха отличени 15 ученици, изявили се през годината в различни направления. Сред тях е Павел Павлов от 11А клас, който с есе е класиран на финала на международен литературен конкурс „Който спасява един човешки живот, спасява цяла вселена“.

    Грамотите връчи директорът инж. Тихомир Калинов, който отправи приветствия към учениците и учителите.

    Д-р Красимира Узунова от Регионалния исторически музей в Хасково изнесе факти от живота и делото на дарителите Стойчо и Кица Марчеви.

    Гимназията започва да съществува от 1948 г., но първоначално сградата е била до автогарата. На сегашното място функционира от 1971 г. По времето на комунизма гимназията носи името „Тенчо Хубенов“, но през 1993 година си връща името „Стойчо и Кица Марчев“.

    „Това са едни от най-известните хасковски личности, макар че в последните години като че ли обществото малко ги позабрави. Но това са хората, които са дарили на града всичко, спечелено през целия си живот с много труд. Тяхното желание след това дарение е било да има училище, да обучава младите хасковци на техника, на технически науки, да създава едно бъдеще за града. И това е нещо, което е по-живо от какъвто и да е скъп надгробен паметник, защото тези хора са мислили за бъдещето. Макар че са нямали деца, те са мислели за бъдещето на града, за техните потомци. Тяхното скромно желание като са дарили всичко е училището да носи тяхното име и да има един малък музей в тази сграда, който да напомня за техния живот“, разказа д-р Красимира Узунова. Тя уточни, че историческите данни са от автобиографията на Стойчо Марчев, която се съхранява в хасковския музей. В края на живота си той е описал как е стигнал до това състояние на милионер и как е решил със съпругата си да дарят спечеленото през живота си и какво е очаквал от бъдещето, а именно обучени ученици специалисти.

    „Аз мисля, че през годините това училище се е отблагодарило с много добри специалисти“, каза д-р Узунова.

    Преди 74 години училището стартира с 120 ученици, а сега в него се обучават близо 300 в специалностите „Електрообзавеждане на производството“, „Топлотехника – топлинна, климатична и вентилационна техника“, „Компютърна техника и технологии с разширено изучаване на английски език“ и „Приложно програмиране с интензивно изучаване на английски език“.

    За патронния празник днес музикален поздрав към присъстващите поднесе Слави Герзилов от 11В клас, а съученикът му Мартин Димитров беше подготвил музикална импресия. Програмата продължи с изпълнения на танцьорите от танцова формация на „Златна Тракия“ с художествен ръководител Златка Тимонова. По-късно бяха предвидени състезания по футбол, баскетбол, волейбол, бадминтон, тенис на маса, канадска борба.

    Анета Кутелова

     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини