От х:

Днес в x:

Турци ще обучават наши от Механото срещу 536 хил евро

Директорите на двете училища Ангел Бързев/вляво/ и Мемик Екибудак/до него/ дават старт на проекта

Турската Индустриално техническа професионална гимназия в гр. Люлебургас е партньор на хасковската гимназия по механо и електротехника „Стойчо и Кица Марчеви в проект за обучение на учители и ученици в модерни технологии в машиностроенето и електротехниката. Проектът е финансиран от ЕС с 536 хил. евро. Водеща е турската страна.

Две групи от по 21 учители ще се обучават по за седмица в турската гимназия. Те ще заимстват методики за работа с иновационно оборудване. След тях ще се обучават практически и ученици. За целта, 150 хиляди евро са отпуснати за закупуване на оборудване, което ще бъде поставено в кабинети на хасковската гимназия. Ще бъде оборудвана пневматична лаборатория, закупени два нови струга, 21 компютъра и оборудване за тях. Дейностите по проекта предваждат впоследствие децата да карат практика в големи машиностроителни предприятия и фабрики от двете страни на границата.

Засега не е говорено с местни машиностроителни предприятия, но от ПГМЕТ предполагат, че Химмаш няма да има нищо против, както и други местни фирми.

Времетраенето на проекта е 12 месеца. Това е поредният проект който хасковската гимназия печели от ЕС за работа с турски школа. Предимно партньорите бяха от Одрин, но добрите връзки с турския образователен инспекторат, обезпечава контакти и с други училища.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини