От х:

Днес в x:

Юбилейни плакети и монети за 50 години Математическа гимназия в Хасково

    50-годишен юбилей празнува Природо-математическата гимназия „Акад.Боян Петканчин“ в Хасково. Тържественото честване на кръглата годишнина от основаването на училището започна тази сутрин с тържество в двора на гимназията.

    След химна на България и издигането на трибагреника, ученици, учители и гости посрещнаха знамето на гучилището.

    Официални гости за юбилея са заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова, Камен Тодоров, който е съветник на министъра на образованието и общински съветник от Хасково, Стамен Янев, член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие и съветник в Министерството на иновациите и растежа. Присъстваха и областният управител на Хасково Катя Панева, кметът на община Хасково Станислав Дечев, началникът на Регионалното управление на образованието Веселина Павлитова и Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

    Поздравителни адреси за юбилея са получени от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, от Янка Такева, председател на Съюза на българските учители, от проф.д-р Надя Миронова, директор на РЦДО към УНСС -Хасково и от ПМГ „Иван Вазов“ в Димитровград.

    Днес се отбелязват и 115 години от рождението на патрона на училището - видния учен в областта на геометрията акад. Боян Петканчин. 60 години от живота си той отдава на науката и образованието.

    В негова почит цветя и венци бяха поднесени пред паметната му плоча на фасадата на Математическата гимназия.

    Гергана Петрова, възпитаник на математическата гимназия в Хасково и неин настоящ директор посочи в поздравителното си обръщение, че дни като днешният са за равносметка на извървяния път, на преодолените трудности, на постигнатите успехи и са време за планове за бъдещето. Тя отбеляза, че поколенията ученици, възпитаници на Математическата гимназия в Хасково са в челните позиции на регионални национални и международни олимпиади и състезание в областта на математическите, техническите и природните науки.

    “Постигането на високи резултати са възможни, защото всички ние-учители, ученици и родители гледаме в една посока като един екип с обща цел. Приоритети са създаването на модерна образователна среда но и приложението на ефективни и иновативни подходи в образованието.“, подчерта тя.

    „Природо-математическата гимназия в Хасково е еталон за качество и иновации, за добро ниво на образование в България. Вярвам, че вашите успехи днес и тук ще продължават и занапред, и вие ще славите името на България по света, защото сте талантливи, иновативни и креативни, защото имате подкрепата на вашите учители и педагози всеки ден и всяка минута“, каза в словото си заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова. Тя пожела на учениците да следват мечтите си смело и с кураж. И връчи книги от МОН за училищната библиотека.

    Със силни овации беше посрещнат кмета на Хасково Станислав Дечев. Той е възпитаник на Математическата гимназия в Хасково и вълнението в словото му се усети като много емоционално.

    „Когато празнува едно училище, празнува целият град. Днес, освен вие -учениците и преподавателите в ПМГ, празнуваме и всички ние-завършилите гимназията през годините, които се намираме тук и по целия свят. Тук са учили майки и бащи, синове и дъщери, и внуци. Вие- днешните ученици пишете новата 50-годишна история на гимназия. Всяко едно излизане на дъската, всяка контролно, са част от това.“, обърна се той към учениците и им пожела да бъдат отговорни.

    За юбилея на гимназията кметът връчи на директорката Гергана Петрова кристална статуетка на Св.Богородица-закрилницата на Хасково, с пожелание да пази всеки един от учениците, преподавателите и екипа на гимназията по пътя му напред.

    Денят продължи с официалното откриване на изградения в гимназията през тази година STEM център по хардуерни и софтуерни науки.

    Лентата прерязаха заместник-министърът Мария Гайдарова и директорът на ПМГ Гергана Петрова.

    Ученици от отбора на математическата гимназия по информатика представиха пред гостите иновативния кабинет и демонстрираха новите технологии, с които той е оборудван.

    Гостите получиха първият символ на гимназията-юбилейни значки и монети, специално създадени за 50-тата годишнина от основаването на гимназията.

    Заместник-министър Гайдарова, която е възпитаник също на математическа гимназия, но в Пловдив, получи и сборник с авторски задачи и дизайн, създадени от учениците в Хасково.

    Гайдарова благодари на учениците и ръководството на ПМГ-Хасково за топлия пример и за това, че е имала възможността да се почувства отново като в клас.

    „Математиката ми е все още страст и любов. Ще се опитам да реша задачите, които са включени в сборника. Приемам със задължение всички послания, които отправяте чрез мен към Министерството на образованието и науката“, посочи заместник-министър Гайдарова. Тя отбеляза, че е развълнувана и пожела на учениците е на екипа на гимназията да продължават да се стремят към иновациите, защото това е пътят на промяната и на успеха.

    От колектива на училището за официалните гости имаше и плакет с думите на патрона на училището акад.Боян Петканчин :“Който носи в себе си някакво дарование, сам ще намери начин да го изяви“.

    След месец изпълнен с инициативи, посветени на 50-годишния юбилей на гимназията, тази вечер е кулминацията за празника с концерт в читалище „Заря“ под мотото „Традиции, приемственост, иновации“. На него още присъства и президентът на България Румен Радев, който сред златните медалисти на хасковската математическа гимназия.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини