От х:

Днес в x:

Трима млади учители избраха да се върнат в Хасково и да преподават в родния си град

    ПТе са Денислав, Габриела и Диян. И тримата са възпитаници на хасковски гимназии от средното си образование, а са завършили висшето си в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Денислав и Габриела са с профил „Математика, информатика и информационни технологии“, а Диян е учил софтуерни технологии и дизайн.

    Освен това че са от Хасково, ги свързва и изборът им за професионално развитие. И тримата усещат като призвание учителската професия. Затова решават да се посветят на образованието. А старта си ще направят в Природо-математическата гимназия“„Акад. Боян Петканчин“ в родния си град.

    За Денислав Маринов Математическата гимназия е като завръщане у дома, тъй като той е неин възпитаник. Габриела Христонова е възпитаничка от средното си образование на Езиковата гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“, а Диян Еков-на местната Гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“.

    И тримата са вече назначени в Математическата гимназия след проведения конкурс.

    Към обявяването на новите работни места се пристъпва, след като при подготовката за старта на предстоящата учебна година става ясно, че по новата учебна програма са застъпени повече часове по информатика и информационни технологии. При разпределянето на часовете се оказва, че за покриването им ще са необходими още преподаватели, които да попълнят катедра Информатика и Информационни технологии, както и по математика.

    Така директорката на ПМГ Гергана Петрова обявява и състезанието за нови три работни места за учители в тези специалности.

    „С колегите бяхме доста притеснени за крайния резултат на търсенето си, тъй като кадрите в областта на математиката, информатиката и информационните технологии са много ценни. Затова още при обявяването на конкурса си заложихме като критерий за кандидатите избор на хора със здрава основа още от средното образование. Защото сме убедени, че висшето образование надгражда и шлифова основите, подложени в средното образоване“, сподели директорката.

    Тримата млади преподаватели ще поемат класовете от първи гимназиален етап, добави тя. И не скри, че е изключително щастлива за направения избор. Особено е радостна, че и тримата са хасковски възпитаници от гимназиалното си образование. Впечатлена е от визията на младите си колеги за развитие на образованието и начина им на мислене в креативна посока за внедряване и използването на иновативните методи на на преподаване и учене.

    15 са кандидатите, които отговарят първоначално на изискванията в обявения конкурс за учители. При събеседването комисията откроява Денислав Маринов, Габриела Христонова и Диян Еков, тъй като в тях вижда най-висок потенциал и добавена стойност, която могат да оставят в гимназията.

    „Тримата ни впечатлиха най-вече с отговорите си на един от въпросите при събеседването: какво разбират под иновативно образование“, откровена е Гергана Петрова.

    Според Габирела иновациите в образованието са наложителни, защото правят интересни часовете за учениците и са нужни за по-лесното усвояване на информацията.

    „21 век е векът на технологиите и затова трябва да използваме всичките им възможности. Така можем наистина да засилим интереса у подрастващите към науки, като математиката и информатиката“, казва по въпроса Денислав.

    „Трябва постоянно да се учим и да се развиваме. Учението ни не свършва когато завършим гимназия или когато излезем от университета. Всяка година излиза нов метод на обучение, софтуерите се променят, излиза нещо ново. Трябва да сме гъвкави и иновативни като учители, за да привлечем вниманието на учениците“,  добавя Диян.

    Въпреки че признават, че са имали възможности със специалностите си да останат като преподаватели или на работа в компании в големите градове, и тримата са категорични, че настоящият им избор да се върнат в родния Хасково, е най-правилният.

    Диян споделя, че идеята му да се върне, е в неговата убеденост, че и по-малките градове в страната имат потенциал да се развиват. Но това ще се случи само с младите хора, надградили и намерили обратен път към своя роден край. “Когато има добре обучени кадри, ще има и нови работни места, това ще доведе и до повишаване на работните заплати, а от там и до нов тласък в развитието на града и региона“, е категоричен той.

    От тримата нови преподаватели материалната база в ПМГ е най-позната за Денислав Маринов. Днес обаче той отново разгледа училището си с интерес, защото откри нововъведения, които са се случили през годините, в които той е живял в Пловдив.

    Училището ще разполага с нови 67 лаптопа, които са получени от МО. В момента с пълна сила върви и ремонтът по изграждането на СТЕМ център, който, според плановете, трябва да е готов седмица преди старта на новата учебна година.

    И тримата млади преподаватели вече се подготвят за първите си часове като титулярни учители и очакват с нетърпение първия учебен звънец да извести новата учебна година.

    За усещането да се върнеш в родното училище, но вече като преподавател в него, Денислав Маринов, който е подготвен за висшето си образование от Коля Петрова и Павлина Краева, споделя голямото си вълнение: „Ще бъде уникална емоция и незабравимо преживяване. Повечето колеги ме познават като ученик, те са били моите преподаватели. От първия учебен ден тази година ще съм наравно с тях. За мен ще е голяма чест и отговорност!“.

    Своята учителка по информатика от гимназията -Веска Петкова сега, но сега като колега, ще срещне и Диян Еков: „Със сигурност от другия край в училищния живот ще ми е доста интересно. За мен да преподавам е нещо, което наистина желая да правя“

    А желанието, с което очаква първия учебен ден като преподавател, Габриела събира в едно изречение:“Най-после на мястото си!“.

    Трепетите на младите учители пък връщат директорката на математическата гимназия Гергана Петрова в годините назад, когато тя застъпва като млад учител в училището, на което е и възпитаничка:

    "Когато аз кандидатствах за работа в гимназията, получих назначение като преподавател в първата паралелка с профил „информатика“. От тази паралелка имаме доста ученици, които са вече успешни професионалисти и учиха в престижни университети у нас и по света. Затова си давам сметка, че наистина младите хора са много важни за образователната система. Но трудно се откриват млади преподаватели, които да отделят достатъчно време, за да ъпдейтват своя личен софтуер. Затова аз се радвам, че открихме такива млади хора и ги привлякохме в нашия екип. Сега с екипна работа ще инвестираме в тези млади хора, за да могат те пък от своя страна като преподаватели да инвестират своята енергия в обучението на следващото поколение-това е най-голямата инвестиция и удовлетворение за един учител.“

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (24)

    • 1
      Мл
      Млади хора!
      44 -10
      16:24, 14 юли 2021
      Браво!
    • 2
      Пи
      Питам
      49 -6
      16:27, 14 юли 2021
      А къде са били обявени позициите?
      • Ня
        Някой
        47 -10
        16:38, 14 юли 2021
        Питайте Герб-хасково
      • От
        Отговарям
        9 -25
        16:41, 14 юли 2021
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • От
        Отговарям
        10 -15
        19:25, 14 юли 2021
        В РУО Хасково, достъпно е за всеки. Виж коментара
      • Пи
        Питам
        10 -2
        06:36, 15 юли 2021
        Това всъщност беше риторичен въпрос.
      • Пи
        Питам
        5 -8
        06:42, 15 юли 2021
        Който редовно следи сайта ще ме разбере.
      • Ст
        Странно.
        7 0
        06:49, 15 юли 2021
        Не мога да напиша дълъг коментар.
      • До
        До Странно
        7 -2
        12:53, 15 юли 2021
        Гарантирано от Хасково.нет!
    • 3
      Зл
      Злобари
      28 -9
      17:02, 14 юли 2021
      Браво! Много професионални успехи!
      • Ха
        Хаха
        9 0
        06:38, 15 юли 2021
        Пробвайте да напишете дълъг коментар.
      • Не
        Не е вярно!
        7 -1
        06:39, 15 юли 2021
        Никой не е писал нищо лошо за младежите.
    • 4
      Се
      Семейните
      11 -1
      22:04, 14 юли 2021
      Браво семейните !
    • 5
      Ан
      Ангелови
      11 -2
      22:25, 14 юли 2021
      Браво семейство! Браво!
    • 6
      Ch
      chopi
      9 -1
      00:11, 15 юли 2021
      браво и успех!
    • 7
      За
      Запознат
      13 -8
      08:02, 15 юли 2021
      Всичко е нагласено
    • 8
      Да
      ДАНО
      11 -1
      08:38, 15 юли 2021
      Дано повлекат крак
    • 9
      Къ
      КЪде
      10 -1
      08:39, 15 юли 2021
      ми изчезна коментара?
      • Хм
        Хммм
        8 -1
        09:14, 15 юли 2021
        Има някакви ограничения явно.
      • Пр
        Проблем със сесията.
        7 -4
        09:22, 15 юли 2021
        Пробвайте да публикувате дълъг коментар.
    • 10
      Им
      Има такива балъци
      9 -10
      10:10, 15 юли 2021
      Чалга ит Парти !
    • 11
      Мо
      момиче от групата
      0 -3
      13:20, 18 юли 2021
      ужас

    Още новини

    Последни новини