От х:

Днес в x:

Момичета в носии лазаруваха в Добрич

    Представителки на народно читалище „Нов път 2011“ в димитровградското село Добрич отбелязаха днешния празник Лазаровден.

    По този повод още сутринта момичета от селото бяха облекли народни носии. С лазарски песни и танци те огласиха улиците в селото и посетиха някои домове. Най-малките в групата бяха 5-годишната Маги и 7-годишната София. Лазарките бяха съпроводени от три представителки на читалището – председателят Стефка Иванова, секретарят Теменужка Латева и Маруся Велева – художествен ръководител на детска фолклорна група „Добричанче“.

    Младите лазарки влязоха първо в дома на Тонка Иванова, а по-късно в този на Гинка Талева. Пред и в домовете гостенките пяха песни и наричаха стопанките за здраве, щастие и берекет. От своя страна домакините дариха лазарките с яйца, лакомства, паричка.

    „Лазаруването е автентичен обичай, който спазваме всяка година и го поддържаме откакто същества читалището“, каза председателят на читалището Стефка Иванова.

    Беше предвидено да се представи ритуалът „кумичкане“, който обикновено се изпълнява в неделя – на Цветница. Децата свиват венец от върбови клонки, предварително осветени в църквата. Така с песен се слиза към реката и от моста венецът се хвърля във водата срещу течението. „Чието венче излезе първо, собственичката му ще е водачката или кумицата през следващата година“, каза Стефка Иванова.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини