От х:

Днес в x:

Малки моми от Хасково учиха лазарски стъпки и песни в музея, боядисаха и яйца за Великден

    Днес е Лазаровден. По традиция се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Връбница или както още денят е познат в народната традиция-Цветница.

    Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар.

    В лазаруването участват моми и момичета. Обхождат селото в събота от обяд да неделя до обяд, като влизат във всяка къща, пеят песен с наричания за всеки член от семейството. Играят несключено лазарско хоро. Стопаните ги даряват с яйца. Момичетата,  след като лазаруват, могат публично да се момеят.

    Момичета на различни възрасти от Хасково се събраха днес в Регионалния исторически музей за Лазаровден, който е част от Работилницата „Великденски празници“. Под напътствията на гостите от Сдружението за народно творчество „Коло-ра“ и етнографките от РИМ-Хасково Маргарита Цветанова и Диляна Пецова те се докоснаха до магията на лазарските обичаи. Научиха лазарските стъпки, така както в стари времена са ги играли младите момичета от с.Роза, Старозагорско.

    Още на Свети 40 мъченици  малките момичета и незадомените моми са се подготвяли за Лазаровден. Събирали са се на групи, за да учат лазарските песни и танци. Това е време на пости-няма ги  хората на мегдана и седенките, и за девойките тези събирания са били единственото развлечение, разказа Деляна Пецова.

    Венците, с които са лазурували предишния ден, лазарките хвърлят на Цветница в реката. Чийто венец изпревари останалите по течението, това означава че тази мома първа ще се задоми.

    Сред малките лазарки в музея днес, да почерпи още от българската народна традиция беше и 6-годишната Велика. Пременено със северняшка носия момиченцето се включи активно в разучаването на лазарския танц. Да изплете лазарския венец й помогна нейната майка, която също беше облечена в автентична носия, но от тракийския край. Младата жена беше довела и по-малкото си момиченце, също  в носия. Разказа, че в семейството й има интерес към българския фолклор и е убедена, че децата от малки трябва да учат народните ни обичаи, за да има памет. А Велика вече знае, че Лазаровден е красив обичай и много й харесва да е лазарка.

    Днешният ден в Музея приключи с боядисването на яйца, където се включиха и момчетата. Гостите в работилницата научиха различни техники за багренето им.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини