От х:

Днес в x:

Съдиите от Хасково издигнаха Миглена Тянкова за член на Висшия съдебен съвет

    Председателят на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова е номинирана за член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите. Кандидатурата й е издигната от Окръжен съд- Хасково и районните съдии в съдебния район. Подкрепена е от 32-ма от колегите й. Предложението вече е входирано в администрацията на ВСС, адресирано и до Общото събрание на съдиите.

    Професионалната квота от състава на съдиите във ВСС е за шестима души, чийто избор ще се състои на 18 юни. На общото събрание на съдиите в страната ще бъдат публично изслушани всички кандидати, като ще им бъдат зададени въпроси. На 25 юни в сградата на Съдебната палата в София избирателната комисия ще съобщи имената на одобрените съдии.

    Новината беше съобщена днес на брифинг от заместник-председателя на Окръжния съд Милена Дечева. На него присъства и другата заместничка на съдия Тянкова- Милена Петева-Георгиева.

    „За нас качвате на съдия Тянкова са безспорни. В толкова трудни времена, изпълнени с много предизвикателства, тя се утвърди не само като професионалист и лидер, но демонстрира и ръководни умения, които ни карат да вярваме, че чрез такъв представител, предизвикателствата за нас-районните съдии ще бъдат по-малко и по-лесно разрешими в новия мандат на ВСС“, посочи и от името на колегите си председателят на Районния съд в Хасково Пламен Георгиев.

    Миглена Тянкова благодари за гласуваното й доверие и подчерта, че приема номинацията като голямо предизвикателство. Тя отбеляза, че личната й мотивация като кандидат за член на ВСС, е не само дългогодишния й опит като съдия, но и като администратор. Според нея в състава на Съвета следва да участват съдии с добър административен опит, тъй като има натрупани доста проблеми за разрешаване.

    Като един от тях Миглена Тянкова посочи кадровите проблеми в системата. „Общите съдилища -от най-ниското до най-високото ниво са пред кадрови колапс. Това се дължи на изключително бавните процедури, обявени за конкурси за съдии.“

    За нея приоритетна тема на новия състав на ВСС е децентрализацията на конкурсите за съдийските нива. По мнението й настоящият ВСС няма кадрова политика. „Хаотично се разпределят щатове и хаотично се местят колеги, без да се изисква становището на административния ръководител, което според мен е недопустимо. Блокирана е системата и трябва по разрешаването на този проблем да се работи приоритетно. Щатовете трябва да бъдат заети на всички нива, за да има условия за по-спокойна работа на колегите.“

    По очакваното изменението на Закона за съдебната власт, една от тезите, които тя лансира е, че би било добре ВСС и състава му да бъдат на принципа на Конституционния съд.

    „Това означава поетапна подмяна на част от членовете на Съвета през определен период от време, ако искаме да има някаква обща политика и визия за развитие.“, посочи още Миглена Тянкова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини