От х:

Днес в x:

Запалиха огъня пред Пантеона край Маджарово

С горящ факел в ръка един малък потомък на тракийските българи изкачи стъпалата до Пантеона на избитите край Маджарово. Огънят в памет на изкланите от турците през 1913 г.наши сънародници бе запален на Националния Тракийски събор поклонение, днес, 3 октомври.

Поздравителен адрес от президента Георги Първанов бе прочетен по време на тържествения ритуал. Историята не трябва да бъде забравена, каза в словото си проф. Иван Филчев, председател на Тракийския научен институт. За Разорението на тракийските българи говори той, като припомни отново кървавата хронология от 1913 г.

На тържеството в памет на хилядите знайни и незнайни жертви на кланетата над тракийските българи присъстваха народният предствител Иван Петров, областният управител Румен Данев и неговия заместник Николай Нанев. Тук бе и консулът на Р България в Одрин Ангел Ангелов,  председателят на Съюза на Тракийските дружества Костадин Карамитев, заместник председателят проф. Делчо Порязов, гл. Секретар Димитър Шалапатов, кметовете на Свиленград, Ивайловград и Харманли, Петьо Петров – директор на ОД на МВР Хасково. На събора бяха и много представители на тракийските дружества от цялата страна.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини