От х:

Днес в x:

Христо Иванов: Българската прокуратура трябва да разбере, че не може да се държи като държава в държавата

Българската прокуратура трябва да разбере, че не може да се държи като държава в държавата, коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ ”Демократична България”(ДБ) Христо Иванов. По думите му, ако българските прокурори искат да се ползват с уважение, с дължимото ниво на автономност, е добре да започнат да дават отчет пред обществото и да не се държат като лична гвардия на Иван Гешев". 

Поводът е писмото на главния прокурор до председателя на Народното събрание Никола Минчев и до председателя на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, в което се изразява отрицателно становище по направено предложение за изменение на проекта за бюджет, където се предлага значително намаляване на парите за съдебната власт.

Докато Гешев е главен прокурор, ще бъдат използвани всички легитимни, законови, съобразени със стандартите средства да се търси отчетност на прокуратурата дали работата й е ефективна, подчерта Христо Иванов. По думите му, е естествено това да доведе до съпротива. Той уточни, че това не е наказателен ход срещу Иван Гешев, става дума за постепенно ограничаване безконтролността на прокуратурата, което е и във фундамента на управляващата коалиция.

Естествено, когато ограничаваме тяхната безконтролност, те ще кажат – това е противозаконно, наказателна процедура, отбеляза председателят на ПГ ДБ. Според него бюджетната отчетност е много важна.

Ние винаги сме настоявали да се въведат по-сериозни форми на отчетност за работата на прокуратурата, да има повече елементи на програмно бюджетиране, обясни депутатът. В момента средствата, които се отпускат, са като празен чек и това трябва да спре, смята той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Бо
    Бойкикев!
    4 -3
    13:27, 17 фев 2022
    На народа само му е до прокуратура виж цените и състоянието на държавата в която сте в коалиция със лъжци, крадци и измамници!
  • 2
    1
    1
    4 -3
    14:16, 17 фев 2022
    А разделението на властите? Какъв си ти че да се месиш на прокуратурата. Измамници и крадци сте вие. Дори сте по-зле от ГЕРБ. Фактите са налице.
  • 3
    Ма
    Малазанеца
    3 -1
    14:23, 17 фев 2022
    Голям смешник е тоя!
Последни новини